Ragnhild Hansson, arrangör av helgens marsch för barnmorskor och tidigare barnmorska. Foto: SVT och privat

Riksmarsch för barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om överfulla förlossningsavdelningar och om barnmorskor som tvingas ta ansvar för flera födande kvinnor på samma gång. Samtidigt stängs förlossningsavdelningar runt om i landet och kurser hålls i bilförlossning. Nu har sjukvårdspersonal fått nog och kommer därför att protestera i Slottsskogen i Göteborg i helgen.

Det är inte första gången som barnmorskor och annan sjukvårdspersonal protesterar högljutt och på söndag är det dags igen. Då marscherar privatpersoner och sjukvårdspersonal för bättre mödrahälsovård, förlossning, eftervård och bättre arbetsvillkor för barnmorskorna. En marsch som hålls i 15 städer samtidigt runt om i Sverige.

– Det här är folkets marsch. Det är en allvarlig samhällssituation eftersom kvinnor och barn far illa och dör inom förlossningsvården för att det inte finns tillräckligt med personal, säger Ragnhild Hansson, arrangör av marschen och före detta barnmorska.

Verksamhetschefen håller inte med

Att kvinnor och barn skulle fara illa håller inte verksamhetschefen för förlossningsvården inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, Caroline Pedroletti, med om:

– Jag delar inte den uppfattningen, och jag har goda belägg för det. Genom nationella register och egna datauttag följer vi noggrant patientsäkerheten och den medicinska kvalitén, dels på vår egen klinik Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra, men vi tittar också på data nationellt och gör jämförelser. Varje år går vi dessutom igenom allvarliga händelser och avvikelser samt patientklagomål och vi finner att patientsäkerheten hos oss är hög och att vi bedriver en förlossningsvård med hög medicinsk kvalité.

Gravid håller tal

Tillsammans med andra privatpersoner och ideella föreningar som Födelsevrålet och Tillsammansskapet, som är religiöst och partipolitiskt obundna, samt representanter från Svenska barnmorskeförbundet, ordnas protestmarschen i bland annat Göteborg på söndag. Enligt Ragnhild Hansson kommer det bland annat att hållas tal av en kvinna som snart ska föda barn och hennes oro inför det på grund av den situation som råder inom förlossningsvården.

Tidigare barnmorska

Hon har själv arbetat som barnmorska tidigare, men av olika orsaker så slutade hon för tio år sedan. Bland annat drabbades hon av en amningspsykos efter förlossningen med sitt tredje barn och hon anser att hon inte fick rätt hjälp och vård efter det, vilket i slutändan också ledde till att hon blev osäker på att fortsätta arbeta som barnmorska.

Enligt Vårdförbundet är det många barnmorskor som flyr yrket helt och håller eller börjar arbeta inom kommunens regi istället. Där är månadslönen ofta flera tusen kronor högre och arbetstiderna och arbetsmiljön bättre enligt förbundet.

– Det är kaos helt enkelt. Det finns inte nog med bemanning utan det måste anställas fler. Många gånger jobbar personalen dubbelpass och är därför utarbetad av all stress och press. De har ju ändå med människoliv att göra, säger Susanne Blom Persson på Vårdförbundet till SVT Nyheter Väst.

Verksamhetschefen Corinne Pedroletti säger till SVT Nyheter Väst att de jobbar hårt för att förbättra arbetsmiljön för barnmorskorna. Enligt henne görs bland annat nyrekryteringar av barnmorskor på löpande band och även andra nyanställningar görs:

– Genom att anställa fler kanslister lyfter vi av barnmorskorna en del administrativa arbetsuppgifter. Vi har också gjort en utbildningssatsning bland våra undersköterskor för att de ska kunna jobba nära barnmorskorna i vården. Vi ser också mycket positivt på att beslut har fattats om att höja ersättningarna under obekväm arbetstid eftersom barn föds dygnets alla timmar, säger Corinne Pedroletti.

Stor brist på barnmorskor

Det råder stor brist på både barnmorskor och sjuksköterskor, vilket gör att förlossningsavdelningar stängs och på många håll i landet erbjuds kurser i bland annat bilförlossning i stället.

– Det är horribelt, farligt och vidrigt! Ska vi kanske hålla kurser i hur vi kan operera hjärtan i bilar också kanske? Det handlar om en dålig attityd till kvinnosjukvård helt enkelt, säger Ragnhild Hansson.

Enligt arrangörerna av riksmarschen är kvinnosjukvården gravt underdimensionerad, eftersatt och ålderdomlig och behöver ses över i sin helhet. Ragnhild Hansson vill bland annat se en födande kvinna per barnmorska och inte som  i dag flera kvinnor i aktiv förlossning samtidigt per barnmorska.

– Barnmorskorna signalerar på alla sätt, men politikerna lyssnar inte. Jag blir så fruktansvärt arg och chockad för de går på knäna och det har gått från dåligt till katastrofalt som det är nu säger Ragnhild Hansson.

Det har ju marscherats och protesterats tidigare, varför görs detta nu återigen om det inte ser ut att hjälpa?

– Vi ger oss aldrig, och barnmorskorna är en seglivad grupp. Vi kommer att kämpa för detta till den dagen vi dör, säger Ragnhild Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.