Delar av Anna Carlssons vetefält har drabbats av liggsäd. Foto: Anna Carlsson/Lantmännen

Risk för liggsäd när regnet drar in

Uppdaterad
Publicerad

När regnet nu drar in över Västsverige kan det hittills goda skördeåret för spannmål få sig en törn. Vid kraftigt regn riskerar nämligen sädesslagen att lägga sig ner, så kallad liggsäd, något som kan få konsekvenser för lantbrukarna.

Jämfört med den ovanligt varma sommaren förra året har det varit ett bra skördeår för lantbrukarna i år. Men under tisdagen drog kraftigt regn in över Västsverige, vilket kan medföra liggsäd på åkrarna. Nu är spannmålen precis skördade.

– Just nu är axen väldigt tunna och är väldigt känsliga för regn och vind. Lägger de sig så blir det direkt sämre, säger Anna Carlsson, lantbrukare i Skaraborg.

Ökade kostnader

Lägger sig säden ner så blir det svårare skördearbete då man måste sänka skördetröskan för att kunna få upp den från fältet. Mycket regn gör också att säden blir fuktig och därmed ökar kostnaden för torkning. En annan konsekvens kan vara att kornen kan bli för grova vilket innebär att kvaliteten blir sämre.

– Det är en process vi inte vill ha. Då kan vi inte göra mjöl utav kornen utan det blir foder i bästa fall. Det är känsligt just nu, vi vill inte ha fler skurar, det vill ingen lantbrukare ha, säger Anna Carlsson, som råkat ut för liggsäd på en liten del av ett vetefält.

Krävs stora mängder regn

Blir det foder av spannmålet minskar även priset och gör det ekonomiskt sämre för lantbrukarna, menar Bengt Karlsson, regionchef för Lantmännen i Väst.

– Lägre pris ger lägre intäkter samtidigt som kostnaderna ökar. Det blir väldigt negativa effekter, säger han.

Bengt Karlsson, regionchef för Lantmännen i Väst. Foto: Privat

Under tisdagen utfärdades en klass 1-varning för regn och åska i skaraborgstrakten. Enligt SVT:s meteorolog har det kommit mellan 30-35 millimeter regn under dagen. Men enligt Bengt Karlsson är risken ännu inte så stor att regnmängderna orsakar liggsäd på fälten.

– Det är inte så jättestor risk om det är under en kortare period, vi får hoppas att det inte fortsätter efter idag, säger han.

Men det krävs bara en kraftig skur för att säden ska lägga sig ned, och när den väl lagt sig, så kan den inte ställa sig upp igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.