Risk för sämre djurskydd

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet kommer ansvaret för djurskyddet flyttas från kommunerna till länsstyrelserna. Men, alla följer inte med i flytten, det blir färre inspektörer. Västnytt har träffat två djurskyddsinspektörer som är oroliga för att det här kommer att gå ut över djuren.

Kristina Franzén och Åsa Rydén är två av Västra Götalands djurskyddsinspektörer som berörs när ansvaret för djurskyddet flyttas från kommunerna till länsstyrelsen. Åsa har bestämt sig för att följa med till länsstyrelsen men Kristina är fortfarande tveksam.

– Om jag går över till länsstyrelsen så blir man väldigt smal och arbetar enbart med djurskydd. Och inte ens med allt djurskydd utan man måste välja inriktning, antingen sällskapsdjur eller lantbruket djur, säger Kristina Franzén. Jag tror att man tappar i kompetens.

Många inspektörer arbetar idag, som Kristina, inte bara med djurskydd utan också med miljö- och hälsoskydd inom kommunen, nu måste de välja.

84 inspektörer arbetar idag med djurskydd, tillsammans utgör de 32 heltidstjänster. Men bara 26 följer med till länsstyrelsen.

– En risk med färre inspektörer är att man bara hinner åka ut på akutärenden och inte hinner med rutininspektioner, säger Åsa Rydén. Rutininspektioner är ett väldigt bra förebyggande arbete, man kan mota Olle i grind.

Från länets 49 kommuner flyttas djurskyddsinspektörerna nu till bara fyra orter: Skara, Uddevalla, Borås och Göteborg.

Vilket också är en anledning till att många valt att inte följa med, det blir långt att pendla.

– Det som finns inom kommunerna idag är en väldigt god lokalkännedom som riskerar att gå förlorad när man flyttar ansvaret till länsstyrelsenivå. Så det är något vi måste jobba för att få med oss den kunskapen, säger länsveterinär Karin Lundborg.

Att det blir färre inspektörer hoppas Karin Lundborg att man ska kunna kompensera med effektivare organisation och samordning med andra verksamheter inom länsstyrelsen.

Men också naturvetareförbundet, som organiserar de flesta djurskyddsinspektörer, ser risker, bland annat med färre kontor och minskad lokalkännedom.

– Det blir längre resor ut till de djur som far illa och de lantbrukare som behöver råd och stöd, säger Jonny Andersson på naturvetareförbundet. Med stora reseavstånd, stora tillsynsområden så finns det en uppenbar risk om man inte skjuter till mer resurser vilket jag hoppas på, att det blir fler djurskyddsinspektörer än vad som nu är fallet.

Men finns förstås en god tanke bakom den här flytten.

– Bland annat eftersträvar man en större samsyn, säger Karin Lundborg. Som djurägare ska du bli lika behandlad oavsett var i landet du bor. Tidigare har man sett att det varit skillnader inom den kommunala regin, både när det gäller hur mycket resurser man lagt och hur man hanterat djurskyddet.

Den nya organisationen innebär också att djurskyddsinspektörerna nu kommer att arbeta tillsammans mot tidigare då de jobbat ensamma inom sitt område.

– Att alla inspektörer träffas vid många tillfällen och får möjlighet att bolla med varandra innebär att man får en väldigt bra samsyn i inspektörsjobbet, tror Åsa Rydén.

– En annan fördel är att man får tillgång till länsveterinärer i svåra djurskyddsfall så att man kan få riktiga veterinärbedömningar på ett enkelt sätt, säger Kristina Franzén.

Reporter: Elisabet Wahrby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.