Här är familjen som satsar på miljön

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du slänga broccolistammen när du lagar mat? Den går att använda, intygar familjen Robinsson i Mölnlycke. De har gjort en resa för en mer hållbar livsstil.

Under diskbänken hemma i Robinssons villa ser det ut som det gör hos de flesta. Bakom skåpsluckorna trängs soppåsen och kompostpåsen med ett berg av vikta förpackningar, glas och konserver.

Men den här familjen har tagit ett aktivt steg mot att minska sitt sopberg.

– Allt blir ju grått om vi skräpar ner för mycket. Inga färger bara grått. Och luften blir smutsig, säger åttaåriga Lea Robinsson.

Vann miljötävling

I vardagsrummet sitter lillebror Fred och tittar på tv, trött efter en dag på förskolan. Storasyster Lea pekar på soffan han sitter i.  

– Den har vi precis köpt på Blocket, i stället för att köpa en ny.

Tips: Se Leas bästa miljötips i klippet ovan!

Storebror Sam går ut i köket och drar ut lådorna.

– Här har vi plastbantat, förklarar han och visar en skål i aluminium.

Förra året deltog familjen i tävlingen Minimeringsmästarna. Av 30 västsvenska familjer lyckades de bäst i att leva miljösmart. Genom att ändra på invanda beteenden, lyckades de halvera sin mängd sopor och matavfall.

– En stor grej var att sluta konsumera så mycket. För varje grej man köper följer ju ett emballage, säger Karin Robinson.

Använder hela grönsaken

Tidningsprenumerationer sas upp, minstingen fick tygblöjor och den stora dieselbilen byttes ut mot en mer miljövänlig. På meny infördes fler vegetariska rätter.

– Vi har minskat otroligt mycket på köttet. Nu för tiden har vi kanske en köttdag i veckan, säger mamma Karin.

Läs också: ”Vi slänger 450 kilo sopor per person och år”

En stor utmaning för familjen var också att sluta slänga så mycket mat. Som stammen på broccolin till exempel. Den slänger familjen inte längre i kompostpåsen.

– Man kan riva ner den och sen frysa in. Nästa gång du gör en köttfärssås kan du sticka till den och då blir det lite nyttigare också, säger Karin Robinsson.

Allt har de inte kommit på själva. Deltagarna i Minimeringsmästarna, som arrangeras av kommunalförbundet Göteborgsregionen, fick under ett år delta i föreläsningar och workshops på temat hållbar livsstil. 

– Kunskapen var den absolut största vinsten. Vi fick lära oss mycket om många olika saker. Som vilka kemikalier som finns i våra hem till exempel, säger mamma Karin.

– Men också att överbliven pasta fungerar utmärkt att baka gott bröd på.

Vill fortsätta leva klimatsmart

Även familjens yngsta medlemmar verkar ha tagit till sig av de nya färdigheterna. Lea öppnar kylen och tar fram smörpaketet.

– Här står det ekologiskt. Då är det inte besprutat med gifter och det är väldigt bra.

För familjen var tävlingen och vinsten bara början. Vägen mot ett än mer klimatsmart hem fortsätter.

– När man väl kommit igång är det svårt att backa bandet. Nu kör vi på. Vi blir snarare mer nördiga och engagerade och hittar nya lösningar, säger Karin Robinsson.

Familjen Robinssons tips för mindre sopor

  • Ät upp maten på tallriken  
  • Skala inte ekologiska grönsaker  
  • Baka bröd på överbliven pasta  
  • Släng inte broccolistammen. Riv ner och frys in  
  • Använd rester. Lasagne är en bra rätt där man kan lägga i det mesta  
  • Handla mer på second hand  
  • Plastbanta köket. Satsa på aluminium och glas vid nyköp  
  • Ge inte bort prylar som presenter. Köp en upplevelse istället. Till exempel en biobiljett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.