Digitala verktyg som kunde städa, mata och duscha visades upp på e-hälsomässan i Göteborg. Foto: SVT

Robotar matade och städade på e-hälsomässan

Publicerad

En maskin som gör det möjligt för den som inte kan röra underkroppen att resa sig själv. En annan som sköter matning och en tredje som lugnar andningen när du sover. I dag visades nya digitala verktyg upp på e-hälsomässan i Göteborg.

Ska robotar ersätta mänsklig kontakt? Den frågan har Mats Rundkvist, konsult på e-hälsomässan, fått många gånger.

– Det intressanta är att det ofta är de som själva inte behöver hjälp som är kritiska till digitala verktyg, säger han.

Människor som själva behöver hjälp med att duscha eller gå på toaletten ser oftare fördelarna med tekniken, enligt Mats Rundkvist. De allra flesta vill kunna klara sig själva, och få mänsklig kontakt i situationer när de inte behöver hjälp, menar han. 

– Jag har inte en så stor del av mitt sociala liv på toaletten i dag, och jag tror inte att jag kommer att vilja ha det när jag är 90 år heller, säger han.

Den 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson provade på en matningsmaskin och en robot som ska lugna andningen under natten. Hon är positiv till de digitala verktygen, och vill gärna inspirera andra att följa med i utvecklingen. Hon råder den som tycker att det är svårt att hantera digitaliseringen att ha tålamod.

– Man lär sig inte allt på en gång. Det måste få ta tid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer