Robotar ska frigöra resurser på sjukhus

Publicerad

Södra Älvsborgs sjukhus är första sjukhus i Sverige med att låta robotar sköta enkla administrativa uppgifter. Robotarna hjälper bland annat till när patienter ska vidare från akuten till andra avdelningar.
– Det har stor potential att frigöra tid för vår vårdpersonal, säger utvecklingsledare Fredrik Hansson.

Fredrik Hansson öppnar dörren till ett vitt skåp. Där inne gömmer sig en av sjukhusets nya arbetsmyror. Det är en robot som ryms inuti en laptop. För det handlar om mjukvara som ska underlätta för vårdpersonalen genom att utföra enkla och repetitiva arbetsuppgifter.

– Det är spännande att få vara så tidigt ute med den här tekniken, säger Fredrik Hansson som leder projektet.

Roboten skickar sms – men tar inga beslut

I nuläget finns två olika digitala robotor på SÄS. Den ena roboten hjälper till när patienter ska vidare på sjukhuset. För när en läkare fattat beslut om att en patient ska läggas in så hashtaggas patienten med den avdelning som är aktuell framöver. När roboten ser hashtaggen skickar den ett sms till den berörda avdelningen om att en patient är på väg. På så sätt kan personalen i god tid förbereda mottagandet av patienten.

– Vi ser många processer som vi vill fortsätta att automatisera, säger Fredrik Hansson.

Finns det inga risker med en robot som gör läkares jobb till exempel?

– Den utför inget jobb åt någon rent praktiskt. Den är en väldigt dum kopiator egentligen som kopierar från det ena till det andra. Och den tar aldrig några beslut. Det är väldigt strikta regler som den har att följa.

Hjälper till med intyg

Erica Axelsson jobbar som ST-läkare på ortopeden. Hon får hjälp av den andra digitala roboten när hon ska skriva sjukintyg.

– Det är jättebra att man sparar tid, säger hon.

Se hur roboten hjälper henne i klippet  ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer