Säg hej till Pepper! Foto: SVT

Roboten Pepper vässas med hjälp av smarta textilier

Uppdaterad
Publicerad

På högskolan i Borås har forskare testat smarta textilier på robotar. Allt för att se hur användarupplevelsen kan bli mer positiv. SVT Nyheter Väst har träffat roboten Pepper som gillar att leka bulleribock.

Textilier är så mycket mer än bara till kläder. Med hjälp av så kallade smarta textilier går det att styra en robot med handrörelser och roboten i sin tur får hjälp med läsa av människors beröring.

-  Vi människor är ju väldigt taktila. Och därför är det väldigt viktigt att vi kan interagera med roboten på det sättet, säger Jana Rambusch, forskare och lektor i kognitionsvetenskap.

Ska få fler sensorer

I ett av de senaste samarbetsprojekten mellan högskolan i Borås och högskolan i Skövde har forskarna fokuserat på hur samspelet mellan människa och robot kan förbättras, och det är där textilier med sensorer kommer in i bilden.

– Just nu finns sensorer på ryggen på roboten. Ett nästa steg är att applicera sensorer på fler delar av robotkroppen.

Används redan i Tyskland

Vilka användningsområden tänker ni er att just sociala robotar kan ha?

– Ja, exempelvis servicehus och sjukhus. En används redan på ett bibliotek i Tyskland. Och där träffar den mycket barn. Barn är inte alltid så verbala, utan mer taktila och då är det bra med en robot som känner av just de här beröringarna, säger Rambusch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer