”Den grupp som inte omfattas av gymnasielagen är mest utsatt”, säger Johann Knigge, nationell chef på Röda korset. Foto: SVT

Röda korsets larm: Allt fler hemlösa ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår Röda korset larm om att allt fler ensamkommande lever i hemlöshet. Mest utsatt är den grupp som inte omfattas av gymnasielagen – och som enligt hjälporganisation många gånger tvingas sälja sig själva i utbyte mot mat och boende.

I dag saknar 11 800 ensamkommande ungdomar i Sverige rätt till boendestöd, enligt en rapport som Röda korset nyligen har släppt. Det gäller både ungdomar med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och de som är papperslösa eller är i tillståndsprocess. Enligt Röda korset saknar allt fler mat, kläder och tak över huvudet.

– Den grupp som inte omfattas av gymnasielagen är mest utsatt. De tvingas många gånger in i sexuell exploatering och kriminalitet, säger Johann Knigge, nationell chef på Röda korset.

Många sover på gatan

Situationen skiljer sig enligt Johann Knigge kraftigt från kommun till kommun, men enligt rapporten möter Röda korset i Göteborg varje vecka ensamkommande ungdomar som sover på gatan.

Johann Knigge säger att civilsamhället kan göra direkta insatser för att hjälpa ungdomarna, men menar att det inte räcker i längden.

– Det är staten och kommunerna som måste ta sitt ansvar, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.