I Göteborg uppmärksammades romerna, som är en av Sveriges fem minoriteter, på kulturhuset Blå Stället i Angered och på Stadsbiblioteket i Göteborg.
På Blå Stället firades dagen med dans och musik och på Stadsbiblioteket hölls det högtidstal av kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova och den 85-åriga romska kvinnan Singoalla Millon, som själv inte vill kalla sig rom utan zigenare.
– Zigenare är mycket finare. Rom betyder dessutom man på romska, säger Singoalla Millon.
Utsatt och ifrågasatt
Singoalla Millon föddes 1932 i Torekov, men har största delen av sitt liv bott i Göteborg. Under sina 85 år har Singoalla fått uppleva svårigheterna med att tillhöra en utsatt och ifrågasatt minoritet.
– Vi har haft det väldigt jobbigt, vi har alltid varit jagade och är fortfarande det på vissa sätt, säger Singoalla Millon. Jag går alltid i mina zigenarklänningar, folk tittar. Jag tror att de är rädda, men jag har vant mig vid att ha ögonen på mig nu. Värre är det för mina barn, de blir väldigt arga.
Romernas nationaldag firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971.
Uppmärksamma kulturen
I Göteborg firades dagen för att man vill uppmärksamma den romska kulturen och för att få fler att ta del av den. Men för Singoalla och hennes vänner är det ingen särskild dag som firas.
– Det är inget speciellt med den dagen för oss, det är bara något som någon hittat på, säger hon.
Samtidigt tycker Singoalla att det är viktigt att romernas situation uppmärksammas och hennes tal kom att bland annat att handla om det som varit, det som är nu och också om att titta mot framtiden.
– Vi har det bättre nu, men det är inte bra, säger Singoalla Millon.
Romernas nationaldag firades även på olika håll i Biskopsgården och i Bergsjön.