Röntgenbilder skickas utomlands

Publicerad

Allt fler svenska sjukhus, bl.a de i Varberg och Halmstad, väljer att inte ha några radiologer som jobbar nattetid. Istället skickas bilderna till läkare som jobbar dagtid i Australien.

Idén är egentligen inte helt ny. Tekniken användes redan tidigare av ett amerikanskt bolag. För två år sen startade den svenska verksamheten i Australien och i dag jobbar man för totalt åtta svenska sjukhus.

De svenska patienterna blir röntgade på kvällen eller natten, personalen i Sverige lägger ner bilderna på en server som man har tillgång till även i Sydney.

Där kan radiologerna plocka upp bilderna, göra en medicinsk bedömning, fylla i underlaget och skicka tillbaka den ställda diagnosen.

Det som gjort att landstingen, bl.a Halland dock ej Västra Götalandsregionen, har nappat på idén är att lösningen blir billigare, man betalar lön till en radiolog som jobbar dag i Australien istället för natt hemma.

reporter: Frida Björk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer