Emanuel Tägil och Jenny Andersson ska båda rösta i EU-valet. Foto: SVT

Generationsskifte i inställningen till EU i Dals-Ed

Publicerad

Traditionellt sett är valdeltagandet i EU-valen lågt i Dals-Ed. Men kanske håller något på att förändras. Yngre väljare ser ett tydligare samband mellan besluten i EU och hur de påverkas av dem i Dals-Ed. Och alla SVT Nyheter Väst pratar med ska rösta.

Det är en solig men kall vårdag när vi försöker utröna vad invånarna i Dals-Ed egentligen tycker om EU. I en högst ovetenskaplig undersökning tillbringar vi ett par timmar vid torget och pratar med alla som går förbi.

Och trots det ganska lilla och slumpmässiga urvalet framträder en tydlig bild.

I gruppen ”något äldre” väljare, säg 60 plus, är det ingen som har något gott att säga om EU.

– Jag tycker det är en jävla skit, säger Bo Jakobsson, som inte kommer att rösta i valet om några veckor. Jag tycker det hade varit bättre om vi hade haft ett samarbete inom Norden.

Vill se en motkraft

Men i gruppen ”något yngre”, de under 30, ska alla vi träffar gå och rösta.

– Jag tror det är viktigt med rätt energier i EU, säger Emanuel Tägil, jag kommer rösta åt vänster för jag tror det behövs i Europa nu. Jag vill se en motkraft mot nationalismen.

– Jag tror det är många som tänker att det inte påverkar dem och inte röstar därför, säger Jenny Andersson. Men då kan man inte heller sitta och klaga sen på att det fattas dåliga beslut.

För Jenny Andersson är sambandet mellan EU och vad som händer i Dals-Ed tydligt.

– Som exempel så har vi i min familj fått bidrag till att dra in fiber, och mina föräldrar får ju stöd för sitt jordbruk, säger hon. Så det klart det påverkar oss och hjälper oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.