I förra veckan gav Världsnaturfonden (WWF) för andra året i rad västkusträkan rött ljus. Det är en uppmaning till konsumenterna att inte köpa västkusträkor, och det är ett besked som upprört räkfiskarna på västkusten. De menar att tillgången på räkor är god.
Men redan ett år innan WWF gav västkusträkan rött ljus första gången så inledde Göteborgs fiskauktion en förstudie för att se om det skulle vara möjligt att genomföra en miljöcertifiering (MSC) av räkfisket. I november 2013 gjordes en huvudbeställning.
Norske Veritas är anlitade
– Göteborgs fiskauktion har anlitat en ackrediterad certifieringsfirma, i det här fallet Det Norske Veritas. Jag hjälper de med information, koordinerar möten samt anlitar experter i England och Frankrike, berättar Bengt Gunnarsson, koordinator på Smögen.
Bengt Gunnarsson har hjälpt till med certifieringar av fiske sedan 2006 och han är övertygad om att räkfisket kommer att bli miljöcertifierat.
Tre krav för miljöcertifiering
– För att bli certifierad av MSC så krävs det att fisket klarar tre viktiga huvudkriterier. Beståndet av räkor ska vara bra. Myndigheterna ska ha god kontroll på förvaltning och kvoter samt veta hur fisket påverkar ekosystemet, förklarar Bengt Gunnarsson.
I mars kommer det att presenteras ett offentligt dokument som är öppet för synpunkter, sedan räknar Bengt Gunnarsson med att allt ska vara färdigt i maj eller juni. Det är frivilligt för fiskaren om han vill delta.
Kostnaden för certifieringen är närmare en miljon kronor, en kostnad som Göteborgs fiskauktion betalar med bidrag från europeiska fiskefonden. Sedan, om det blir godkänt, så är det en årlig kostnad på cirka 300 000 kronor som fiskarna får dela på.
En miljöcertifiering (MSC) av räkfisket innebär att Världsnaturfondens röda ljus släcks automatiskt.
– Det står i vår konsumentguide att MSC, ASC och Kravcertifierade fiskprodukter får grönt ljus, när processen är klar och de har fått sitt godkännande. Vi tycker att det är ett positivt initiativ att man vill göra detta. Det som bekymrar oss är att förvaltningen och kontrollen inte sköts på det sätt som den borde, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor hos WWF.