Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rozbeh Aslanian minns tillbaka till dagen då flera av hans vänner dog. Foto: Polisen/TT, SVT

Rozbeh var på diskoteksbranden i Göteborg – anordnar manifestation 25 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Rozbeh Aslanian, överlevare av branden och arrangör till 25-årsmanifestationen hoppas att kunna föra samman människor i en stad han upplever har blivit alltför polariserad.

– Vi behöver samlas på en plattform byggd av gemenskap och ljus för att visa vi människor är starkare tillsammans än åtskilda, säger Rozbeh Aslanian.

Inne i minneslokalen där branden inträffade för 25 år sedan står Rozbeh Aslanian och reflekterar över att han en gång i tiden gick på 17 begravningar under två veckors tid.

– Även i dag tänker jag på hur sjukt det är för en tonåring att gå igenom, säger Rozbeh Aslanian.

Samlar kraft för att sprida ljuset

Syftet med manifestationen enligt Rozbeh är att ”få tillbaka ljuset i ett land som saknar den”. Han beskriver mångfalden på den tiden som någonting vackert, och därför utöver att sörja offren vill han också föra samman människorna i Göteborg.

– Det här är en kärleksmanifestation. Vi vill ge tillbaka till staden som har gett oss så mycket, säger Rozbeh Aslanian.

Blir den sista stora ceremonin

På söndag blir sista gången Göteborgarna får sörja offren på det här sättet. Arrangörerna har bjudit in olika aktörer i Göteborgs stad och en del verksamheter har bekräftat närvaro såsom Människan bakom uniformen (MBU), Röda korset, Räddningsmissionen Svenska kyrkan.

Rozbeh Aslanian och kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius kommer att hålla tal under manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.