Många drabbas av stressrelaterade sjukskrivningar. Foto: TT

Allt fler sjukskrivs på grund av stress – Alingsås i topp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som blir sjuka av stress har nått nya katastrofnivåer. På sex år dubblerades antalet sjukskrivna – från 28.000 till 70.000. För de arbetande i kommunerna i Västra Götaland är läget värst, här finns flera av de värst drabbade i landet. Och Alingsås toppar statistiken.

Sandra Lundh Olmos har kommit tillbaka till jobbet på äldreboendet i Alingsås, efter att ha varit sjukskriven sedan sommaren förra året. Men hon menar att stressen och arbetsbelastningen gör att hon inte hinner bli frisk.  

– Jag är väldigt trött och jag kan inte komma igång även om jag vill det, säger hon.

Enligt en granskning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort, har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat kraftigt de senaste åren. Från drygt 28.000 sjukskrivningar 2009 till närmare 70.000 förra året.

”Vi har misslyckats”

I Västra Götaland ligger Vänersborg, Lerum och Vårgårda högt i statistiken. Men Alingsås är den kommun i landet som drabbats värst. Där är närmare 300 av de drygt 23.000 arbetsföra invånarna sjukskrivna på grund av stress.

– Om det finns en upplevelse av att arbetsgivaren inte har gjort nog, då har vi misslyckats. Då behöver vi rätta till det, och det gör vi. Sedan kan jag inte gå in på några enskilda ärenden, säger Catharina Johansson, förvaltningschef för vård och omsorg i Alingsås kommun.

Men för Sandra Lundh handlar det inte bara om den höga stressen, utan också om människovärde.

– Man blir trött, frustrerad och ledsen på detta. Att man kan behandla personalen så och framför allt våra gamla. De är inte maskiner, man kan inte bara stänga av och gå. Det är människor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.