I Mölndal, som är ankomstkommun för många flyktingar, menar kommunen att man inte har haft något val.
– När man inte har någonting att välja på, när det inte finns platser, då får man göra vad nöden kräver. Vi har vänt oss till företag som tidigare har haft uppdrag för oss och vi är trygga med det, säger Birgitta Korpe, som är tillförordnad chef på Enheten för ensamkommande i Mölndal.
Stor flyktingström att hantera
Nästan 7.000 barn sökte asyl i Sverige under 2014 och det är kommunernas ansvar att ordna boenden åt dem. Men det höga antalet flyktingbarn orsakar stor platsbrist. Om kommunen inte driver boenden i egen regi så finns bara privata alternativ för kommunerna att placera minderåriga på, men de måste ha tillstånd.
Ett sådant företag är Caremore, som har tillstånd att ta emot ensamkommande flyktingbarn under 18 år på ett av sina boenden, men saknar på ett annat. Det är just på sådana hem som saknar tillstånd som Göteborg, Kungsbacka och Mölndal har placerat barn. Det är helt fel enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu har har polisanmält företagen.
– Man får inte bedriva sådan här verksamhet utan tillstånd, just för att här ska det bo barn. Deras säkerhet måste garanteras, säger Maria Björklund, enhetschef på Ivo i område sydväst.
”De vädjade om hjälp”
Marie Månsson- Björkman som är vd på det nu polisanmälda företaget Caremore, upplever det som obehagligt och tråkigt att de har blivit anmälda eftersom de anser att Caremore har ställt upp för kommunen.
– Vi har jobbat länge med det här och är seriösa. Nu var det en situation där kommunen vädjade om hjälp och vi valde att hjälpa till. Det är inte roligt att bli polisanmäld, men vi respekterar att Ivo vill ha en juridisk prövning, säger hon.
Tvekade ni aldrig att ta emot ungdomar under 18 år till boendet som saknade tillstånd?
– Självklart gjorde vi det, men samtidigt när läget är desperat och kommunen ringer och vädjar gjorde vi bedömningen att av nöd tvunget så är det bättre att vi erbjuder ett boende än att de inte har någonstans att ta vägen.
Men ni som privat aktör har väl ett ekonomiskt intresse att era platser fylls?
– De hade varit fyllda ändå, det här handlade om att lösa situationen akut, säger Marie Månsson-Björkman.
Långa handläggningstider försvårar
Ivo är medvetna om den ansträngda situationen ute i kommunerna och välkomnar fler boenden för ensamkommande flyktingbarn. Men att få tillstånd av Ivo att bedriva just sådana tar lång tid, i vissa fall mer än ett halvår. Det försvårar ytterligare kommunernas möjlighet att hitta boenden åt flyktingbarnen.
– Jag är orolig inför resten av året över hur det här ska lösa sig. Jag hoppas verkligen att Ivo snabbutreder hur man kan förkorta handläggningstiderna för att få tillstånd, säger Birgitta Korpe.
Kräver svar av kommunerna
Ivo konstaterar att själva verksamheterna på de nu anmälda boendena har fungerat bra och ingen minderårig har farit illa, men menar att lagen ändå är glasklar: inget tillstånd, ingen rätt att bedriva verksamhet.
Ivo vill nu ha förklaringar från Kungsbacka, Mölndal och sju stadsdelsnämnder i Göteborg om varför man ändå har skickat barn till boenden som saknar tillstånd.
När det är stor efterfrågan på boendeplatser och ingen har farit illa, kan man inte vara lite smidig då?
– Nej, lagstiftningen gäller och det handlar ju om att där sådana här boenden bedrivs så ska bland annat lokaler vara av god kvalitet. Allt ska vara kontrollerat från början, innan verksamheten startar, säger Maria Björklund på Ivo.
Birgitta Korpe säger att man i Mölndal inte har kunnat lösa situationen på något annat sätt än man nu har gjort och det är också vad man framför till Ivo.
– Alternativen hade varit att lägga madrasser i våra receptioner eller att öppna upp gympasalar. Det är inga bra alternativ, säger hon.