Lars-Inge Börjesson, bonde på Kåhögs gård ser fram emot kosläppet. Foto: SVT

Rusning till kosläppsbiljetter – 50 000 anmälningar på några timmar

Uppdaterad
Publicerad
Kor som släpps ut på grönbete är ett tydligt vårtecken. Arlas kosläpp verkar bli populärare för varje år och när anmälningen öppnade till helgen kom det in 50 000 anmälningar på bara några timmar.

Under lång tid har samtalen kommit om när platserna går att boka.

– Det är ett enormt tryck på gårdar över hela Sverige, men speciellt gårdarna runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Folk har ringt ned oss i veckor och frågat när anmälningen öppnar. Det är som en rockkonsert, säger Fredrik Larm på Arla.

Folkfest med färsk mjölk

På Kåhögs gård i Jonsered, som har kosläpp den 4:e maj, bekräftar man att intresset för kosläpp håller i sig år från år.

– Vi räknar med att minst 10 000 personer kommer hit,  säger Lars-Inge Börjesson, bonde på Kåhögs gård.  Är det fint väder, blir det något av en folkfest och folk sitter kvar och har picknick, så det ser vi fram emot.

Det behövs 60 kompisar och vänner som kommer och hjälper till med parkeringen av bilar och servering av mjölk och 11 000 bullar för att få det hela att fungera.

Fullbokad gård på 50 minuter

En gård på Ekerö utanför Stockholm blev fullbokad inom femtio minuter när anmälningssidan öppnade i fredags. Förra året anmälde sig 185 000 personer, och de största gårdarna kan få upp emot 9 000 besökare. På gårdarna i Västsverige finns det forfarande plats.

– Dessa gårdar är ganska stora och kan ta emot närmare 10 000 personer, men jag måste säga att det finns platser kvar med reservation för nu har jag inte tittat under söndagen, säger Fredrik Larm.

Intresset ökar hela tiden

Årets kosläpp är det fjortonde i rad, och Arla märker tydligt hur intresset ökar för varje år.

– I storstäder har många tappat anknytningen till jordbruket. Jag tror att man uppskattar att se hur det fungerar på en gård och att få se våra kor hoppa och skutta av glädje när de får komma ut på grönbete.

Förutom att se det obligatoriska kosläppet brukar besökare traditionellt bjudas på färsk mjölk och kanelbullar och ofta anordnas aktiviteter som tipspromenader eller ansiktsmålning för de allra minsta.

– Kosläppen lockar människor i alla åldrar, från nyfödda till 90-åringar, men allra främst barnfamiljer, säger Fredrik Larm.

Kosläpp Västra Götaland 2019

Visa

27 april – Kullingsjö Lantbruk – Vårgårda

1 maj   – Sörgården Öhm – Skövde

1 maj   – Svenseröd Gård – Västerlanda

4 maj   – Kåhögs Gård – Partille

5 maj   – Björkils Gård – Åmål

5 maj   – Strömma Naturbrukscentrum – Sätila

11 maj – Hede Gård – Högsäter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer