Socialdemokraterna i Göteborg presenterade sin budget under tisdagen.

S-budgeten i Göteborg – välfärd före privatiseringar 

Publicerad

Socialdemokraterna vill spara 310 miljoner kronor genom att skära ner på byråkrati. Pengar som de vill föra över till välfärden. Det är en av punkterna i budgeten för 2020 som partiet presenterade under tisdagen.

Socialdemokraterna tar fasta på att det behövs mer pengar till välfärden i Göteborg. Pengar som man bland annat tänker hämta hem genom att föreslå en tillfälligt högre utdelning från stadens bolag på nästan en miljard kronor. Alternativet vore en skattehöjning, vilket de inte vill göra. 

Minska byråkratin

Kortfattat formulerar de i budgeten att välfärden lider av akut personalbrist samtidigt som stadens byråkrati sväller närmast okontrollerat.  

Därför föreslår de ett anställningsstopp för administrativ personal och chefer. Och de vill dessutom flytta personal ur de grupperna närmare de som behöver hjälp – som elever och vårdtagare. Genom detta räknar man med att kunna satsa 310 miljoner kronor mer på välfärden 2020. 

Stoppa privatiseringar 

De vill även sätta stopp för privatiseringar inom hemtjänsten och äldreboenden. Man anser att det inte inneburit effektiviseringar utan snarare fört med sig en vinstjakt som drabbat medborgarna istället för att gynna dem. 

Tryggare Göteborg  

Tryggheten är även något som Socialdemokraterna vill satsa på. Flera platser skall kameraövervakas, en satsning skall göras för att fler unga män skall sysselsättas på ett vettigare sätt, och fler lokala trygghetsvärdar skall anställas. 

Höja status och lön

För att locka personal till välfärdsyrkena vill man höja både status och lön. Detta vill man göra genom ett särskilt lönelyft för de sämsta betalda och kortare arbetstider för nattarbetare. Dessutom skall 75 miljoner kronor satsas på mer personal i förskola och skola. 

Billigare kollektivtrafik

Man vill även återinföra subventionen på periodkorten i kollektivtrafiken, något man beräknar kosta runt 60 miljoner kronor. 

Fem budgetgrupper i Göteborg 

I Göteborg finns fem budgetgrupper. Röstar alla på sina egna förslag och lägger ner sina röster när deras eget inte längre är aktuellt kommer Alliansens (M), (L), (C) och (KD):s budget att klubbas igenom.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer