Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Elsparkcyklarna hindrar äldre och synskadade i deras framkomlighet och det är ett stort problem”, säger Blerta Hoti (S). Foto: TT/SVT

S i Göteborg vill ta ut avgift för felparkerade elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad
Elsparkcyklar som ligger och skräpar på Göteborgs gator sticker i ögonen på Socialdemokraterna. Nu vill de anställa personal som samlar in till felparkerade cyklar till ett lager och ta ut en avgift från företagen om de vill ha tillbaka dem.

– Rimligt, säger Sverigechefen för Voi.

I dag har Göteborgs stad ett avtal med elsparkcykelföretagen om hur de ska hantera felparkerade elsparkcyklar. Men detta avtal är inte tillräckligt, anser Socialdemokraterna.

– Många Göteborgare har hört av sig till mig angående detta. De upplever att elsparkcyklarna är ett hinder när de ska cykla. De hindrar äldre och synskadade i deras framkomlighet och det är ett stort problem, säger Blerta Hoti (S).

”Rimligt att ta en avgift”

SVT Nyheter Väst har sökt flera av företagen för en kommentar. Samtliga svarar att de ser allvarligt på att elsparkcyklar står felparkerade och att de jobbar aktivt med det.

– Vi arbetar i dagsläget med gatukontrollanter som säkerställer att våra fordon står lämpligt parkerade i linje med den avsiktsförklaring vi har med Göteborgs stad där vi förpliktigat oss att omplacera felparkerade elsparkcyklar inom två timmar efter att vi meddelats, säger Lukas Samuelsson, chef för Tier i Sverige.

En av företagen, Voi, har i dag ett avtal med trafikkontoret i Stockholm, som liknar det som Socialdemokraterna i Göteborg nu föreslår. Avtalet innebär att företaget tvingas betala en avgift till Stockholms stad varje gång trafikkontoret plockar undan felparkerade fordon på stadens gator.

– Det tycker vi är fullt rimligt, säger Eric André som är Sverigechef på Voi.

”Är ett problem”

Samtidigt som Socialdemokraterna nu lägger fram sitt förslag, håller trafikförvaltningen på att ta fram en lösning för att lösa problemen med elsparkcyklar.

– Det är ett problem och vi måste göra något åt det, säger trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) och lägger till:

– Men jag har ännu inte sett Socialdemokraternas förslag, så jag kan inte kommentera det i nuläget.

Förslaget från S ska tas upp på trafiknämndens möte på torsdag nästa vecka.

Hör mer om förslaget som Socialdemokraterna tror ska lösa problemet med elsparkcyklarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer