Skolan blir särskilt utsatt för stora nedskärningar, menar S-gruppledaren Jonas Attenius. Foto: SVT

S och D hotar med budgetkaos i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Demokraterna i Göteborg kommer att rösta för återremiss för den styrande Alliansens budget under budgetomröstningen i morgon. Det meddelade S-gruppledaren Jonas Attenius på söndagen. Alliansen kallar agerandet för oseriöst.

Beskedet kom under söndagseftermiddagen och ställer det svåra parlamentariska läget i Göteborg på sin spets. Socialdemokraterna anser att Alliansens budget innehåller för stora nedskärningar i kommunens verksamheter.

– Skolan blir särskilt utsatt för stora nedskärningar, med konsekvenser för våra barns framtid. Samtidigt får den administrativa apparaten fortsätta växa, skriver gruppledaren Jonas Attenius i ett blogginlägg.

Budgetbeslutet skjuts fram

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt uppger för SVT Nyheter Väst att även Demokraterna kommer att rösta för en återremiss av budgeten. En återremiss innebär att budgetbeslutet skjuts fram till nästa kommunfullmäktige, och att Alliansen pressas till att göra förändringar i sitt budgetförslag för att få med sig S eller D.

– Liberalerna har drivit igenom att 240 miljoner ska sparas på förskolan och grundskolan. De har gått till val på att satsa, men så skär de ner. Då känner vi oss tvingade att använda det enda demokratiska verktyget vi har att ta till, nämligen att yrka på en återremiss, så Alliansen får möjlighet att justera sitt budgetförslag.

S och D är alltså överens om att rösta för en skjuta upp budgetbeslutet på måndagen. Men S hotar också med att vid nästa budgetomröstning i slutet på november rösta på ett annat budgetalternativ än sitt egna, något som är emot praxis.

Josefson (M): ”Haverister”

Axel Josefson (M), gruppledare skräder inte orden om beskedet från S och D.

– Det är oseriöst av Socialdemokraterna att komma såhär fem i tolv och göra på det här sättet. Jag noterar att S hotar med att rösta på vilket budgetalternativ som helst som står mot Alliansen, då sällar man sig till de haverister som det redan finns gott om inom svensk politik.

Hur ser du på kritiken mot att ni skär ner i alla verksamheter?

– Både vi och S har varit överens om att inte göra någon skattehöjning. Vår budget är anpassad efter det ekonomiska utrymmet som finns. Trots en svår ekonomi så väljer vi att öka anslagen till nämnder och bolagen. Det är inte särskilt dramatiskt egentligen, säger Josefson.

Svagt minoritetsstyre

Alliansen i Göteborg innehar endast 24 av kommunfullmäktiges 81 mandat. Socialdemokraternas 17 mandat tillsammans med Demokraternas 14 kan därför fälla Alliansens budgetförslag. I budgetomröstningen brukar alla partier rösta på sina egna budgetförslag, och därefter lägga ned sina röster om delomröstningarna gäller andra partiers budgetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.