Stefan Gustafsson (S) blir nästa ordförande i kommunstyrelsen i Mölndal. Foto: SVT/Mölndals kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Maktskifte i Mölndal – S och M tar över

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer leda Mölndal de kommande fyra åren. Tillsammans har de majoritet i fullmäktige.

– Jag är fortfarande lite överväldigad, säger Stefan Gustafsson (S), blivande ordförande i kommunstyrelsen.

Nu står det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna i Mölndals gör gemensam sak och kommer leda kommunen under mandatperioden 2022-2026.

– Största effekten av maktskiftet är vi kommer att ha lättare att ta beslut och få fart på leverensen till våra medborgare. Till exempel vill vi få fart på byggena stora Forsåker och lilla Fässbergsdalen, säger Stefan Gustafsson (S).

Utmanande

Första fullmäktigesammanträdet för den nya maktkonstellationen är den 19 oktober. Då ska bland annat vilka politiker som kommer ingå i den nya kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges ordförande väljas. Det är redan klart att det är Stefan Gustafsson som kommer bli kommunstyrelsens ordförande.

– Jag tycker det känns utmanande, men jag gillar att ta ansvar. Det är ju en förutsättning för att vilja hålla på med politik, säger Stefan Gustafsson (S). 

Ideologiska kompromisser

I valet fick Socialdemokraterna 17 Mandat och Moderaterna 14, det vill säga sammanlagt 31 av fullmäktiges 61 mandat.

I frågor där de står ideologiskt långt ifrån varandra har de valt att kompromissa.

– Vi har sagt att lagt kort ligger. Exempelvis kommer de äldreboenden som är privata respektive de som är kommunala förbli så, säger Stefan Gustafsson (S).

De har också enats om att skattesatsen inte skall höjas, trots inflation och stigande energipriser.

– Det kan vi göra då vi har en bra ekonomi jämfört med många kommuner, säger Stefan Gustafsson (S) och blivande ordförande i kommunstyrelsen.

Tidigare leddes kommunen av koalitionen, ”Grön-Blå samverkan”, som bestod av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Krist­demokraterna och Miljöpartiet som tillsammans hade 33 av fullmäktiges 61 mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer