Bara två av tio elever som söker in till tekniska program på gymnasiet är tjejer. Det vill branschorganisationen Teknikföretagen ändra på genom att använda sig av sociala medier. Foto: SVT

Sociala medier ska locka fler tjejer till teknikprogrammet

Publicerad

Bara två av tio elever som söker in till tekniska program på gymnasiet är tjejer. Det vill branschorganisationen Teknikföretagen ändra på, genom att använda sig av sociala medier.
– Vi behöver en bredd, precis som andra branscher, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

På tisdagen inleddes Gymnasiemässan i Göteborg, och Facebooksidan ”Tjejer som vill gå teknik” är på plats för att fungera som en mötesplats för tjejer.

Fler idéer

– Mångfald är jätteviktigt, framför allt från ett innovationsperspektiv. Fler tjejer hade inneburit fler ideér i branschen, säger Elin Östblom.

Tanken med mötesplatsen är att tjejer som funderar på om teknikprogrammet kan vara någonting för dem, ska få chansen att träffa andra som tänker likadant. Och även att prata med tjejer som redan går eller har gått på tekniska program på gymnasiet.

– Jag har funderat länge på att välja teknik, det verkar väldigt bra, säger Sidra Almofty, högstadieelev.

Hör mer om hur tjejer ska lockas till tekniska program i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer