Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Bryngelsson och hans besättning Andreas Bryngelsson, Mathias Jörnevik och Daniel Svensson räddade tre engelska fiskare från en säker död. Till vänster Stella Novas besättning och till höger de tre engelska fiskarna efter de blivit räddade. Foto: Privat

”Tårarna bara rann när vi räddat dem”

Uppdaterad
Publicerad
Besättningen på fiskebåten Stella Nova från Fotö är hjältar i England. De räddade besättningen på en engelsk fiskebåt som hastigt kantrat i Nordsjön.
– De var rejält frusna efter fyra timmar i tiogradigt vatten och hade inte klarat sig länge till, säger skepparen Christer Bryngelsson. 

Händelsen inträffade vid Doggers Bank i Nordsjön, där Stella Nova var för att fiska tobis den 31 maj. Vid 23.30-tiden nåddes de av ett nödanrop via EPIRB, ett system som aktiveras automatiskt när en båt sjunker. 

– Vi var åtta, nio sjömil bort när vi fick larmet och positionen. Hade de inte haft EPIRB hade vi aldrig hittat dem – och då hade de inte överlevt, berättar Christer Bryngelsson. 

Senare visade det sig att den engelska fiskebåten bara haft systemet i några månader.

Blinkande ljus

Vid halv ettiden på natten kom Stella Nova fram till området och fick efter en stund se blinkande ljus. 

– Men det var bara två tomma livringar med blinkljus. Då tänkte jag att det nog var kört, berättar Christer Bryngelsson. 

Stella Nova gav en kraftig signal som genljöd över vattnet i mörkret. 

– Då kom en nödraket upp! De var femhundra meter bort.

Frusna men vid liv

De tre engelsmännen i 30-årsåldern klamrade sig desperat fast vid en livboj och en mycket liten räddningsflotte. Det visade sig att deras fiskebåt kantrat redan vid niotiden. Klockan ett var de i säkerhet på Stella Nova, genomfrusna men välbehållna. Det första de fick göra var att duscha varmt för att få upp kroppsvärmen. 

– Vi fick leta upp kläder till dem, för dom hade bara sina blöta jeans och trasiga t-shirts. Och så hade vi kycklinggryta som vi värmde. De var så nöjda. Det kändes fantastiskt bra! Jag kunde knappt se för tårarna som rann, minns Christer Bryngelsson. 

En helikopter med läkare skickades ut för att se så att männen var okej. Senare kunde de föras över till en räddningsbåt.

Evigt tacksamma

– En av engelsmännen hade en baby på fem veckor hemma, och en annan hade ett barn på fem månader. Deras fruar är så tacksamma för att vi räddat deras män. Och männen själva säger att vi är blodsbröder nu. 

Ingen vet varför den engelska fiskebåten så plötsligt och snabbt kantrade. 

– Skepparen hann inte ens trycka på den röda distress-knappen, utan alla fick bara kasta sig ut. Det var tur att det var fint väder. Båten låg upp och ner först, så då kunde de klättra upp på kölen. Men när båten sjönk hade de bara en livboj, berättar Christer Bryngelsson.

Tur i oturen

Först någon timme efter förlisningen flöt räddningsflotten upp till ytan och blåstes upp. Men den var väldigt liten. Fyra gånger välte den när alla tre försökte klamra sig fast.

Christer Bryngelsson är glad över att historien fick ett lyckligt slut och att det inte blåste mer vid tillfället.

– Hade det varit tio sekundmeter hade de aldrig klarat sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer