Håller tidplanen? 2021 vill stadsarkitekten Björn Siesjö se de flesta av de här byggnaderna på plats. Foto: Göteborgs stad

Så blir Göteborgs nya skyline

Uppdaterad
Publicerad

När du 2021 tar linbanan över älven kommer du att mötas av en helt ny skyline. På Hisingssidan kommer du att se nordens högsta byggnad, Karlatornet och på fastlandssidan kommer troligen sju-åtta nya höghus att resa sig från Mölndal i söder, till Järntorget i norr.

Kanske är det för att stadsarkitekten Björn Siesjö håller på att förbereda sig inför en halvårslång cykelresa genom Asien som han är lite extra frispråkig denna dag. Eller så är det för att det är fredag, eller så är det bara sån han är.

– Bara för att man fick bajsa i det blå skåpet förr betyder det inte att man får göra det nu!

Karlatornet

Vi ska snart återkomma till exakt vilka välkända hus Siesjö pratar om, och som han inte vill upprepa. Men först kan det vara bra att ha med sig vilken roll han tagit i stadsutvecklingen i Göteborg.

Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg. Foto: SVT

– När jag tog jobbet som stadsarkitekt var det inte som det skulle i Göteborg, både vad gällde kvaliteten och kvantiteten på det som byggdes. Jag tycker att vi har vänt på sådana saker som inte var bra.

Byggen redan igång

Alla håller kanske inte med Siesjö om vad som är snyggt och inte, men kvantiteten går inte att diskutera. Höghusprojekten i Göteborg är i full gång, vissa har redan börjat stiga upp ur marken. Bland dem märks det 17 våningar höga huset vid Gamlestadens resecentrum, och ett 18-våningshus vid Gullbergsvass. Men i jämförelse med huvudnumret Karlatornet på Hisingen är det inga höga hus. Tornet som är tänkt att stå klart till 2021 kommer att sträcka sig omkring 72 våningar upp i luften.

– Karlatornet är ett statement för hela Hisingen, det är ett område som alltid har varit i strykklass, och kan behöva det utropstecknet. Hälften av det vi bygger inom 20 år kommer vi faktiskt att bygga på Hisingen.

”Som ett tårtljus utan tårta”

De röda byggnaderna på modellen är de som troligen kommer att stå färdiga först, flera av dem troligen redan om fyra år, 2021. Foto: Göteborgs stad

Runt Karlatornet ska Karlastaden byggas, i det området kommer ytterligare tre höghus få plats. Och just höghuskluster är något vi kommer att få se mer av i Göteborg i framtiden. Siesjö har tidigare använt Turning Torso i Malmö som ett avskräckande exempel på ett höghus. ”Som ett tårtljus utan tårta” har han sagt.

– Ja, när höghus står ensamma blir de påtagliga och lite ensamma.

Men i skuggan av det omtalade Karlatornet finns alltså flera andra höghusplaner i Göteborg. Även i Gårda siktar man till exempel på att ha nya höghus klara 2021. Där handlar det om tre torn, där det högsta ska bli omkring 30 våningar högt.

LÄS MER: Byggherrar vill bygga nya Vallhalla och nya Scandinavium

Det där om avföringen i det blåa skåpet...

Och inte långt därifrån, vid Korsvägen vill Gothia Towers expandera med ett nytt torn, men här har Siesjö dragit lite i bromsen. Anledningen? Det där om avföringen i det blå skåpet…

– Jag tycker att det var fel att bygga ett likadant torn till som man gjorde på 80-talet. Så vill jag inte ha det nu. Det är inte det att jag inte tror att man kan ha ett höghus till där, men det ska bli bra.

Så kanske kommer inte Gothias nya torn stå klart till 400-årsfesten om fyra år, men det gör däremot troligen ett 30-våningar högt hotell vid Folkets hus på Järntorget. Och trots att arbetet med Västlänken kommer vara i full gång tror Siesjö även att ett par höghus i nya ”Region city” vid Göteborgs central kommer att stå färdiga. Det högsta huset i det här klustret kallas Älvtornet och ska bli 19 våningar.

Området runt järntorget kommer få en ny look. Inte minst kommer det nya hotellet att dominera med sina 30 våningar. Foto: Göteborgs stad

2021 blir det fest

– Det mesta kommer inte vara klart till 2021, vi jobbar ju egentligen med fokus för 2035/2040. 2021 är bra, då ska vi ha fest, och då ska så mycket som möjligt vara klart, men då kommer också stan vara en byggplats.

Vad ser du mest fram emot att se i stan när du kommer tillbaka 2018 efter ett halvårs cykling?

– Jag ser fram mot att se hur det har skjutit i höjden ur groparna i stan, och att bron kommer upp ur vattnet. Att se det vi jobbat på i fem år förverkligas…

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlatornet

Mer i ämnet