Boende i Göteborg kan nu själva se hur dålig luften är i centrum eller deras bostadsområde. Foto: SVT / Göteborgs stad

Så dålig är luften i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Stadsluften i centrala Göteborg fortsätter att vara hälsovådlig, främst på grund av biltrafiken. Nu släpper kommunen förenklade kartor där göteborgarna kan kontrollera luftkvaliteten på sin egen gata.

Det är ingen nyhet att stadsluften i Göteborg är dålig, precis som i de flesta andra storstäder. Främst är det biltrafiken som orsakar problemen, bilarna släpper ut giftiga ämnen och partiklar som bland annat kan orsaka irritation i luftvägarna och försämra lungorna.

I förlängningen påverkar luftkvaliteten medellivslängden hos befolkningen.

Nu släpps nya förenklade kartor på Göteborgs stads hemsida.

– Vi gör det här för att allmänheten enklare ska kunna ta del av de data vi hela tiden arbetar med att ta fram, säger Björn Wåhlstedt, miljöutredare på Göteborgs miljöförvaltning.

”Vill inte skrämmas”

Enligt Björn Wåhlstedt är kartorna inte till för att oroa göteborgarna, även om en och annan säkert reagerar när de upptäcker att de bor i en ”illröd” del av staden.

– Vi vill inte skrämma någon. Men är det så att man känner sig ängslig, eller om man upplever att man är exempelvis känslig i luftvägarna, ja i så fall kanske man faktiskt ska överväga att bo någon annanstans än i centrala Göteborg.

LÄS MER: Nya hastighetsgränser i Göteborg

Enligt miljöförvaltningen är det just biltrafiken som är den överlägset dominerande källan till dålig luft. Industrier och till exempel fjärrvärmeverk har liten betydelse i sammanhanget.

– Det påverkar i bakgrunden men eftersom man oftast har mycket höga skorstenar blir de utsläppen spridda över stora områden. Bilarna däremot släpper ut giftiga avgaser i höjd med där människor rör sig, säger Björn Wåhlstedt.

Kan bidra till bättre luft

Enligt Wåhlstedt kan den förenklade informationen också bidra till en bättre stadsluft.

– I bästa fall kanske fler människor tänker till och väljer att åka kollektivt när de ser vad de bidrar till när de sätter sig i bilen.

Här kan du se hur det ser ut i just ditt område. I hörnet uppe till höger på kartan kan man klicka för att se bullernivåer och luftkvalitet.

Så påverkas hälsan av dålig stadsluft

Antalet förtida dödsfall i Sverige på grund av luftföroreningar kan räknas i tusental.

Medellivslängden i Göteborg är förkortad med flera månader på grund av den dåliga luften.

Konkret kan luftföroreningar medföra eller ge:

  • irritierade slemhinnor
  • symtom från nedre luftvägarna hos barn
  • upphov till nedsatt lungfunktion, astma- och bronkitsymtom
  • upphov till hjärt- och kärlsjukdomar
  • innehålla cancerframkallande ämnen

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.