Hovrätten meddelar sin dom i Lisa Holm-fallet. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Livstidsdom fastställd i Lisa Holm-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt dömer Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Därmed fastställs tingsrättens dom.
– 35-åringen saknar ett tillförlitligt alibi, säger hovrättsrådet Martin Andersson.

I hovrättsförhandlingarna har den åtalade Nerijus Bilevicius fru medverkat på videolänk. Hon gav sin make alibi för mordet genom att hävda att han var hemma vid tidpunkten. Han har hela tiden hävdat sin oskuld.

DNA-spår avgörande

– Den tekniska bevisningen har varit central för hovrättens bedömning. Ett stort antal DNA-spår från den åtalade mannen har återfunnits på Lisa Holms kläder. Detta trots att 35-åringen förklarat att han aldrig har träffat flickan, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Utredningen visade att DNA-spår från den åtalade återfunnits på Lisa Holms kläder. I hovrätten framhöll advokat Inger Rönnbäck att spåren kunde ha sammanblandats eller till och med riggats.

Men hovrätten väljer alltså att gå på åklagarens linje och skriver i domen att det inte har kommit fram något som tyder på annat än att materialet samlats in och analyserats på så sätt så att DNA-bevisningen är tillförlitlig. Hovrätten utesluter även teorier om att polisen eller NFC avsiktligt överfört DNA från Nerijus Bilevicius till föremålen där hans DNA hittats.

”Saknar tillförlitligt alibi”

Förutom den tekniska bevisningen har hovrätten fäst vikt vid bland annat den biltrafik i området som vittnen har berättat om och den åtalade mannens beteende på fyndplatsen i Martorp några dagar efter Lisa Holms försvinnande.

– Precis som tingsrätten har hovrätten också ansett att 35-åringen saknar ett tillförlitligt alibi för den tid då Lisa Holm måste ha överfallits och dödats. Hans fru har gett honom ett alibi när hon förhörts under hovrättsförhandlingen, men uppgifterna går isär från tidigare polisförhör så vi har avfärdat det alibit, säger hovrättsrådet Martin Andersson.

Lisa Holm försvann den 7 juni 2015 efter sitt arbete på kaféet på Kinnekulle. Hennes kropp hittades i en arbetsbod den 12 juni. Den nu dömde Nerijus Bilevicius arbetade på en gård i området. Även hans hustru och bror hördes i utredningen men friades från misstankar.

Läs också: Mordet på Lisa Holm – detta har hänt

Nerijus Bilevicius föddes i Litauen 1980 och är tidigare ostraffad. Efter en tid som gästarbetare i Storbritannien kom han till Sverige för några år sedan. Han beskrevs av sin arbetsgivare på gården på Kinnekulle som ”skötsam och vänlig”.

Enligt hovrätten var motivet för brottet sexuellt. Han har enligt domen dödat henne med direkt uppsåt på ett snabbt och målmedvetet sätt. ”Nerijus Bilevicius har gjort sig skyldig till ett lömskt angrepp på en plats som vid tidpunkten varit förhållandevis ödslig och detta mot en person som måste ha varit intet ont anande och som saknade alla möjligheter att komma undan”, skriver Göta hovrätt i domen.

Hovrätten menar att omtändligheterna är synnerligen försvårande, och att det är därför påföljden blir livstids fängelse.

Hovrätten enig – 35-åringen ska utvisas

35-åringen ska också betala 150.000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj och dessutom utvisas på obegränsad tid.

Hovrätten är enig i sin dom.

Nerijus Bilevicius ville att hovrätten skulle besluta om en rättspsykiatrisk undersökning om det skulle bli en fällande dom, men hovrätten avslog det yrkandet.

– Det har i målet inte framkommit att han lider av en allvarlig psykisk störning så vi har avslagit begäran om rättpsykiatrisk undersökning, säger Martin Andersson.

Tror inte att HD tar upp fallet

Åklagare Lars-Göran Wennerholm tror inte att målet går vidare till Högsta domstolen.

– Jag kan inte se att det finns något prejudikatinstresse i detta, säger Lars-Göran Wennerholm till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet