Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det egentligen med accet? Starta klippet för att hänga med i Williams elbil och hör honom berätta om projektet med den gamla Citroën-kärran. Foto: SVT

William, 19, hittade gammalt bilvrak på åker – byggde om till elbil

Uppdaterad
Publicerad

Har du svårt att skramla ihop pengar till en ny elbil? 19-årige William Bäckander från Trollhättan kan ha lösningen på detta.

 – Det är egentligen ganska enkelt, säger han efter att ha konverterat en 40 år gammal Citroen 2CV till eldrift.

Häng med på en biltur i klippet ovan.

Tricket vid elkonvertering är, enligt William, att utgå från en bil tillverkad innan 1993, då blir det enklare när bilen väl ska besiktigas.

Ett bilvrak från en åker i Skåne är nu efter cirka 800 arbetstimmar och 100 000 kronor senare ett fossilfritt pendlingsfordon mellan hem och skola.

– Jag har kört varje dag sen jag registrerade in den, sen dess har det blivit 450 drifttimmar, det är väl ett godkänt betyg? säger William Bäckander.

Toppfart på 160

Den ursprungliga motorn på 12,5 häskrafter kan långt ifrån möta sig med Williams 2CV ”Electric”: toppfart på 160 km/h och acceleration 0-100 på 10 sekunder.

– Original tror jag den gjorde 0 till 100 på 30 sekunder.

Stort intresse på sociala medier

Intresset för elkonvertering av gamla bilar verkar stort. När Göteborgs-Posten publicerade en artikel om Williams bygge ökade antalet medlemmar i Williams bilbyggargrupp på sociala medier mångfalt.

Hans prestationer har heller inte gått spårlöst förbi hos dem som tillverkar betydligt dyrare modeller. För i höst börjar William jobba hos en viss Koenigsegg i Ängelholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.