Foto: Jessica Gow / Privat

Ny studie visar: Skilsmässobarnen mår bra – trots flera boenden

Uppdaterad
Publicerad

Barn som lever i två bostäder hos separerade föräldrar tycker det fungerar bra, så länge barnet har en nära relation till båda sina föräldrar. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

Idag bor var tionde svenskt barn i 12-15-årsåldern växelvis hos båda sina föräldrar. Det finns många förutsättningar som påverkar hur det växelvisa boendet fungerar och hur barnen mår. Till exempel är det viktigt att praktiska omständigheter som närhet till skola och kompisar fungerar. Avhandlingen visar också att det är viktigt att barnen blir lyssnade på och får vara med i beslut när det kommer till hur växelboendet anordnas.

– Många av barnen som deltog i studien hade en stark längtan att dela vardagslivet med båda föräldrarna, men bara om de hade en nära och god relation med var och en av dem. Om relationen till någon av dem var dålig försvann drivkraften till att bo växelvis, säger Rakel Berman, avhandlingens författare och fil.dr. i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Mer tid tillsammans efter skilsmässan

Det kan låta självklart att goda föräldrarelationer leder till bra välmående, men den här avhandlingen visar att det är en nyckel till att det ska fungera bra. Man har tidigare utgått från att barn och föräldrar behöver bo tillsammans på heltid för att de ska kunna behålla en nära relation. Men i studien, där 20 barn i åldrarna 9-17 år djupintervjuats, framkommer det att många spenderar mer tid med sina föräldrar efter skilsmässan.

Men det är inte alltid lätt att hålla god ton i en separation.

– Djupa konflikter mellan föräldrarna resulterade inte enbart i en press för barnet, utan också i boendearrangemang där föräldrarna inte tog hänsyn till barnets behov och önskemål, säger Rakel Berman.

Vanligast i världen med växelboende

Sverige är det land där det är allra vanligast med växelboende, alltså där barnen bor nästan lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa.

– För 30 år sedan bodde barnen ofta varannan helg hos pappan, men idag är det vanligaste att bo varannan vecka hos vardera förälder. En jätteviktigt anledning tror jag är vår jämställdshetspolitik som bedrivits. Idag tar svenska pappor väldigt stor del av omsorgen jämfört med många länder i världen, säger Rakel Berman.

Titta på videon där forskaren Emma Frans om myter och sanningar om skilsmässor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.