Foto: TT/SVT

Så funkar kroppens inbyggda våg

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg har upptäckt att människokroppen tycks ha en inbyggd våg som reglerar kroppsvikt och fettmassa.

Teorin som nu läggs fram av benforskaren Claes Olsson och fetmaforskaren John-Olov Jansson är att ett system i benen har som uppgift att registrera vår kroppsvikt och skicka signaler till hjärnan om hur vikten ligger till.

Ny förklaring

Det är tidigare känt att för mycket sittande kan leda till fetma och ohälsa – med den här teorin så finns det en förklaring till varför. I sittande ställning ger den inbyggda vågen helt enkelt fel utslag. Kroppen tror att den väger mindre än vad den gör.

Henrik Kruusval

Inte nog med att du kan lura kroppen att den är för lätt, det omvända fungerar också – tester har gjorts på möss som visar att om dom får en extravikt på kroppen, så går dom ner ungefär lika mycket efter några veckor.

Möss gick ned i vikt med tyngder

I studien användes möss som fick extra tyngder på kroppen – fem gram till en mus som väger 40 gram, man brukar sikta på femton procent av kroppsvikten. Det visade sig att mössen gick ner i vikt nästan lika mycket som de pålagda vikterna. De minskade sin fettmassa och fick bättre blodsockernivåer.

– Mössen tror helt enkelt att de väger mer än vad de gör, och äter mindre, konstaterar John-Olov Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henrik Kruusval

Mer i ämnet