Foto: SVT

Så gick det för burkpantaren Adrian

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har han pendlat mellan Sverige och Rumänien för att samla pantburkar och kläder. SVT Västnytt har följt Adrian både i Sverige och i Rumänien i över ett års tid. Nu har vi återvänt till honom för att se hur det går för honom.

Adrian Gede är från Rumänien och motståndare till tiggeri. I flera år har han pendlat mellan Sverige och hemstaden för att samla pantburkar och kläder till en kommande second hand butik. Han lever på det andra slänger.

Efter att sett reportagen om Adrian har fler personer kontaktat honom för att hjälpa honom. Ann-Marie Magnusson i Vänersborg är en av dem.

Adrian lever på det vi slänger

– Jag skulle egentligen sålt de här grejerna på Tradera och Blocket, men när jag såg inslaget ville jag  hjälpa honom. Han verkar så gullig och glad och så vet jag att det kommer rätt, säger hon till SVT Västnytt.

Gömställe i skogen

Ann-Marie och hennes granne har samlat grejer, men har ingen möjlighet att skicka sakerna till honom, och Adrian kan inte ta sig dit. Därför gör Västnytt ett undantag och ingriper i den verklighet vi vanligtvis bara rapporterar om. Vi fraktar grejerna till Adrian i Göteborg en regnig dag och han visar oss sitt gömställe i skogen vid en spårvagnshållplats.

På väg dit är han hela tiden nervös att andra i hans läge ska se honom och sno sakerna när vi försvinner därifrån. Men även myndigheter är ett hot för honom. En gång blev han av med flera dagars samlande när kommunen städade skogen.

– Ikväll ska jag skicka sakerna med buss till Rumänien, säger han.

Adrian blir glad när han går igenom sakerna från Ann-Marie, där fanns bland annat ett manikyrset som hans fästmö Bianca kan använda i frisersalongen hon driver.

– Vi planerar att gifta oss till våren och flytta till en större stad, berättar Rumänien.

Planer på företag

Livet för Adrian Gede flyter på ganska bra med burksamlandet i Sverige och vanligt liv i Rumänien.

– Jag lever bra på pengarna från Sverige när jag är hemma, men nackdelen är att jag är borta mycket. Nästa steg är att börja betala skatt här så jag kan få vara en del av samhället, säger Adrian.

Just nu skriver han på en affärsplan för en firma med pantburkar som affärsidé.

– Det är min enda försörjningsmöjlighet just nu, så klart hade jag gärna haft ett annat jobb, men det har inte gått. Så lite besviken är jag, säger Adrian och tar tag i en av de svarta plastsäckarna Ann-Marie skänkt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Adrian lever på det vi slänger

Mer i ämnet