Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se säkerhetschefen vid Trafikverket svara på tre frågor om fusk vid teoriprovet för körkort. Foto: Trafikverket/TT

Så arbetar Trafikverket för att minska fusken vid prov för körkort

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har tagit krafttag för att stoppa fusk på teoriprovet för körkort.

En av åtgärderna de senaste åren har varit att sätta upp kameror i provsalarna.

– Jag skulle säga att det har minskat om man jämför med tidigare år, säger Tomas Tronning, enhets- och säkerhetschef på Trafikverket.

Den vanligaste typen av fusk under kunskapsprovet för körkort är att ta med sig en blåtandsuppkopplad öronsnäcka och en extra mobil.

Syftet är att få svaren upplästa från en person på utsidan genom snäckan – som göms inuti Trafikverkets hörlurar.

Om en fuskare blir påkommen avbryts provet och en polisanmälan görs. Fuskaren riskerar även att bli avstängd från att göra provet i upp till två år.

Trafikverket tog krafttag

För att förebygga fusk kräver Trafikverket att provdeltagarnas mobil är avstängd. Dessutom får alla som gör provet intyga på heder och samvete att inte fuska.

Enligt Tomas Tronning, enhets- och säkerhetschef för Trafikverket Förarprov, har fuskandet minskat. Under 2023 hade man totalt 65 fall.

– Och 65 fusk på årsbasis är mindre än vad det har varit åren innan, så det minskar, säger han.

50 av fusken förra året genomfördes med någon form av teknisk utrustning. Resten gäller identitetsfusk, det vill säga att någon annan person utger sig för att vara provdeltagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.