Foto: TT

Så gör du dig av med julgranen

Publicerad

Tjugondag knut är julen officiellt slut. Till dess har julgranen varit med om sina bästa dagar och den har hunnit bli brun, torr och naken.

Efter att ha stått i några decemberveckor, vacker och grann, så är granen inte lika fin längre. Runt tjugondag knut börjar det bli dags att göra sig av med granen, och den brukar i det läget betraktas som grovavfall. Men häng inte upp dig för mycket på ordet avfall, man behöver faktiskt inte slänga granen!

Tälj, slipa eller måla

Har man möjlighet kan man hugga vedbitar av granen, och känner man sig kreativ finns det några olika alternativ. Varför inte tälja en figur? Granträ är ganska mjukt och hyfsat enkelt att karva i. Eller använd bitarna för en hemmapyssel-eftermiddag. Slipa bitarna med sandpapper så att ytan blir len istället för sträv. Efter det kan bara fantasin sätta stopp. Har du tillgång till stämjärn kan du göra mönster. Eller varför inte måla träet i olika färger?

Böter eller fängelse

Känner du dig färdig med granen så är det dags att slänga den. Eftersom granen räknas som grovsopa kan du inte slänga den på gatan eller i skogen, det räknas som nedskräpning. Nedskräpning kan ge böter på minst 800 kronor eller fängelse i ett år. Därför finns det några olika alternativ och platser där du kan slänga granen.

Bor du i hus och har en kamin eller öppen spis kan du göra ved av granen som du kan elda med. Men tänk på att om du bränner den hemma så släpper det ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än när julgranen bränns upp i en anläggning med filter.

Här ska du slänga den

Har du tillgång till bil kan du köra granen till din närmaste kommunala återvinningscentral. Där slänger du granen i behållaren för ris, kvist och granar.

Bor du i lägenhet och inte har tillgång till bil kan det bli lite svårare att köra till en återvinningcentral. Men då är det fastighetsägaren som har ansvaret för att ta hand om granen, då den kallas för grovavfall.

– En del fastighetsägare kan vara dåliga på att informera hyresgästerna, men allt avfall som uppstår i fastigheten har de ansvaret att ta hand om och då även granen, säger Ulrika Naezer på Kretslopp i Göteborg.

Insamlingsplatser för granar

Vissa kommuner och fastighetsägare kan ordna egna insamlingsplatser eller ställa ut containrar för just julgranar.

– De anvisar en plats där man kan lägga den, eller så samlas de ihop i grovsoprummet, säger Ulrika Naezer.

Ett lite mer omständligt alternativ är att kapa ner julgranen i småbitar och slänga i de vanliga soporna, och inte i det biologiska avfallet, det vill säga matrester.

De granar som slängs i återvinningscentralen och som samlas i contrainrar transporteras till ett kraftvärmeverk där granarna flisas ner. Sedan värms fliset i en panna och blir värmeenergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.