Foto: TT

Så gör du om du misstänker att ett barn far illa

Publicerad

Inom flera yrkeskategorier har man anmälningsplikt när man misstänker att ett barn far illa. Men även som privatperson kan du göra en oroasanmälan till socialtjänsten.

Anställda inom vissa myndigheter och verksamheter som berör barn och unga, exempelvis skola och hälso-sjukvård, är skyldiga enligt lag att anmäla om de misstänker att en person under 18 år far illa.

Men även du som privatperson kan göra en orosanmälan. Då får man vända sig till socialkontoret i den stadsdel eller den kommun där barnet bor.

Skyddsbedömning

Fredrik Ullvan är gruppchef på socialjouren i Göteborg och berättar att de får ta emot många orosanmälningar där privatpersoner misstänker att barn far illa.

– Det görs vanligtvis skriftligt, alla kommuner har ju mejladresser dit man kan mejla in sin anmälan, säger han.

Det finns inga krav på hur en anmälan ska se ut eller framföras.

Vill man kan man vara anonym i sin anmälan, men det är bra att man lämnar ett telefonnummer där man kan nås, ifall socialtjänsten behöver ställa kompletterande frågor. Däremot behöver socialtjänsten inte berätta för den anmälde vem som har anmält.

– Först gör man en skyddsbedömning utifrån anmälan, om det är något som är mycket allvarligt och man behöver agera omgående, säger Fredrik Ullvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.