Göteborg stad har minskat sitt matsvinn motsvarande 900.000 portioner. Foto: TT

Så har Göteborgs enorma matsvinn minskat

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tog Göteborgs stad ett krafttag för att minska berget av kasserad mat i de kommunala köken. Resultatet – matsvinnet har minskat med 900.000 portioner.

I de kommunala köken i Göteborg lagas varje år 20 miljoner måltider. Men en hel del av maten äts aldrig upp av skolelever, förskolebarn eller av de äldre. Under år 2016 slängdes mat motsvarande 3,6 miljoner portioner.

– En viss del är nödvändigt matsvinn som måste man ha för att säkra att alla får den mat de ska ha, säger projektledaren Christina Linnerhag.

”De är miljöhjältar”

Men i januari 2017 påbörjades projektet ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn”. Ett aktivt arbete för att mindre mat skulle gå till spillo. Projektledaren är nöjd med resultatet. Under 2018 har svinnet minskat med 900.000 portioner.

– Det är fantastiskt bra! Medarbetarna i köken är miljöhjältar allihopa, säger projektledaren Christina Linnerhag.

Vilken är den största skillnaden i hur personalen jobbat? 

– De har fått väga sitt svinn varje dag, på det sättet har de blivit mer medvetna om hur mycket som slängs. 

Soppa blir bröd

För att uppmana personalen att förvandla rester till nya maträtter så har man också sett till att matsedlarna är mer flexibla.

– De har börjat fundera i banor som kan den här soppan bli en degvätska, istället för att slängas, säger projektledare Christina Linnerhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.