Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget om broraset, som sändes i Rapport den 19 januari 1980. Foto: SVT

Så här såg det ut när Tjörnbron rasade för 40 år sedan

Publicerad

Det är nu 40 år sedan Tjörnbron rasade efter att fartyget Star Clipper kört in i ena brofästet. Åtta människor omkom när de i den täta nattdimman körde över brokanten med sina bilar.- Det är skrämmande, otäckt är väl det första intrycket man får, sa kommunikationsminister Ulf Adelsohn (M), som var på plats vid broraset.

Dimman gjorde att det var mycket dålig sikt i området kring Almöbron, som Tjörnbron tidigare hette. Vid halv två-tiden på natten skedde det som inte fick hända.

Bulkfartyget Star clipper körde in i ena brofästet och katastrofen var ett faktum. Ett par hundra meter av bron gick av och rasade ner i vattnet och över fartyget. Åtta personer omkom i de sex bilar och en lastbil som störtade över brokanten och ner på havsbotten.

Flera orsaker till olyckan

– ”Man undrar hur de har reagerat de stackare som råkat ut för olyckan, sa kommunikationsminister Ulf Adelsohn (M), som befann sig på olycksplatsen dagen efter.

Enligt uppgifter ska det ha funnits flera bidragande orsaker till olyckan. Mörkret, dimman, den trånga passagen under bron och is, som ska ha gjort fartyget svårmanövrerat.

Haverikommissionen fastställde aldrig någon klar orsak till den tragiska olyckan och friade lots och kapten från ansvar.

Ett flertal dykare arbetade under svåra väderförhållanden och stark ström med att försöka hitta bilarna 30 till 40 meter ner på havsbotten.

Se inslaget som sändes i Rapport den 19/1-1980.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.