Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ser sjukhusdirektören på larmet från barnläkare Foto: SVT

Sjukhusdirektören efter larmet från barnläkarna: ”Ska inte vara så här”

Uppdaterad
Publicerad

Att barnläkare på sjukhuset i Trollhättan tvingats sova på patientbritsar och uppblåsbara madrasser när de haft jour har gått sjukhusdirektören förbi. Trots att brev skrivits och avvikelserapporter gjorts.

– Jag vet inte var i systemet det fastnat, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

Trots att avvikelser rapporterats från läkare redan för två år sedan, har barnläkares problem med att hitta någonstans att sova vid jour varit okända för sjukhusdirektören, tills för några veckor sedan.

– Det ska inte vara så här. Tanken med reformen var att fler på sjukhuset skulle få tillgång till jourrummen när de blev gemensamma och sköts centralt.

Rum bokas flera dagar på raken

Beslutet om omorganisationen fattades av sjukhusledningen sommaren 2020 och då blev vissa kliniker, bland annat barnkliniken, av med sitt egna jourrum. Barnläkare måste sedan dess boka jourrum en bit från kliniken. Rum som enligt dem ofta är fullbokade.

– Vi ska se över det här. Fem bokningsbara rum ska bli sex. Vi ska också se över hur rummen bokas. Det finns de som bokar rum flera dagar på raken och bokas långt i förväg och så ska det inte vara.

Se i klippet vad sjukhusdirektören Björn Järbur säger om läkares oro för patientsäkerheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.