Se visionsfilmen för hur Göteborg ska se ut 2035 och framåt. Anders Svensson, ansvarig för samordningen av arbetet med Älvstaden på Stadsbyggnadskontoret. Foto: Visionsbilder: Göteborgs Stad

Så här ska Älvstaden i Göteborg se ut 2035

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg växer så det knakar. Det handlar om cirka 8 000 fler invånare per år enligt Älvstadens siffror. Nu planeras det för fullt för hur Göteborg ska se ut 2035.

– Vi för samtal med göteborgare i olika projekt om det här. Nu ska vi ha en utställning i Nordstan för att träffa dem som vistas där, säger Anders Svensson, på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Älvstaden är ett område på båda sidor älven och det är hela fem miljoner kvadratmeter stort. Där är det tänkt att det ska byggas 25 000 nya lägenheter och 45 000 arbetsplatser.

– Visionen togs fram i dialog m

Foto: Visionsbild: Kanozi Arkitekter

ed göteborgarna mellan 2010 och 2012 och nu är Älvstadendagarna ett sätt att föra samtalet om Älvstaden, säger Anders Svensson, ansvarig för samordningen av arbetet med Älvstaden på Stadsbyggnadskontoret.

Bilder och modeller

Älvstadendagarna kommer att hållas på Nordstan i Göteborg i helgen. Då ska bilder och byggmodeller visas och så blir det en paneldebatt om Göteborg 2035.

— Det ska bli roligt att visa göteborgarna hu

Foto: Visionsbild: Tomorrow

r långt vi har kommit och vad som byggs och planeras i Älvstaden, säger Ulrika Palmblad Gröön, stadsutvecklingschef Älvstaden.

De fem miljoner kvadratmetrarna omfattar områden på Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden.

Foto: Visionsbild: Tomorrow

Det har tidigare rapporterats om förseningar i byggprojektet Älvstaden och enligt Johan Zandin (V), 2:e vice ordförande i Byggnadsnämnden gäller det fortfarande.

– Det är framför allt delar av Frihamnen och Skeppsbron som blivit försenade med ett eller två år. Det skulle egentligen stå klart 2021, lagom till 400-årsjubileet av Göteborg.

Dålig mark i Frihamnen

Enligt honom är orsaken till förseningen i Frihamnen att marken är dålig och planen för delar av området har gjorts om på grund av det.

Så det är inte så bra som det verkar då?

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt bra stad så småningom, och tanken är fortfarande att det ska vara klart 2035.

Kommer folk att ha råd att bo i de här bostäderna?

– Det finns ett beslut om att en viss andel av det som byggs i Frihamnen måste vara billiga hyresrätter så att alla samhällsklasser har råd att bo där, säger Johan Zandin (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.