Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Helena Finér, tf. verksamhetsdirektör för ungdomsvård norr, svara om de återkommande missförhållandena på ungdomshemmen. Foto: SVT/Statens institutionsstyrelse

Så här svarar SIS om de återkommande missförhållandena på ungdomshemmen

Uppdaterad
Publicerad

Flera källor uppger för SVT att det är återkommande missförhållanden i SiS verksamhet – om bland annat sexuella övergrepp och misshandel. Nu väljer en barnrättsorganisation att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi kommer att vidta fler åtgärder för att det inte ska kunna inträffa igen, säger Helena Finér, tf verksamhetsdirektör för SIS ungdomsvård norr.

Vid tidigare dokumentation från IVO:s tillsyn av verksamheterna så har det konstaterats att det finns bemötandeproblem i personalgrupper, fysisk och psykisk misshandel, kränkande språk och rasistiska uttryck.

– Det är oacceptabelt och ett fall är ett fall för mycket och vi måste göra mer och agera så snart vi får signaler om ett opassande beteende bland personalen, säger Helena Finér, tf verksamhetsdirektör för SIS ungdomsvård norr.

Anställda har larmat

Även anställda som SVT Nyheter Väst har pratat med uppger samma sak som IVO. De vill vara anonyma och de säger också att de återkommande larmat om missförhållanden till ledningen för SIS men inte fått något gehör.

Det vittnar även Barnrättsbyrån om, som därför nu också gjort en IVO-anmälan mot ungdomshemmet.

– Det är viktigt att ansvariga i ledningen ställs till svars när barn gång på gång utsätts för våld, missförhållanden och sexuella övergrepp på statliga ungdomshem, säger Elin Wernquist, generalsekreterare Barnrättsbyrån.

”Vi gör allt vi kan”. Starta klippet för att höra vad SiS  gör för att undvika olämpliga anställda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.