Så hoppas polisen hitta mannen bakom överfallet i Delsjön

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vet vilka telefoner som befann sig i Delsjöområdet i Göteborg när ett brutalt mordförsök på en kvinna skedde där i augusti. Genom att be telefonernas ägare lämna frivilliga dna-prov hoppas utredarna kunna utesluta dem som inte har med brottet att göra – och i bästa fall hitta gärningsmannen.

Hör polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr om den pågående masstopsningen. 

Den 23 augusti förra året överfölls och misshandlades en 35-årig kvinna mycket svårt på Södra sjöslingan söder om Stora Delsjön. Kvinnan förlorade medvetandet, och våldet beskrivs som livshotande.

På brottsplatsen säkrades flera spår, som ett par glasögon och en tygkasse med tryck. Dessutom lyckades teknikerna säkra dna som dock inte gav någon träff i polisens register.

Masttömning

Med hjälp av så kallad masttömning vet polisen vilka  telefoner som kopplat upp i området vid den tiden. Telefonägarna kommer nu att kontaktas, frivilligt få genomgå topsning varpå dessa dna-prover ska jämföras med dna-spår på brottsplatsen.

Syftet med den frivilliga dna-topsningen sägs på polisens hemsida vara att utesluta personer som inte har med brottet att göra. Men den som inte går med på att låta sig topsas frivilligt kommer naturligtvis att bli mer intressant för utredarna.

Söker vittnen

Polisen har genomfört ett antal förhör med personer som befunnit sig i närområdet vid tiden för överfallet, men vill fortfarande gärna komma i kontakt med sådana som ännu inte hörts och som kan ha gjort iakttagelser.

Den man som misstänks för överfallet tros vara i 30-årsåldern, ljushyad, cirka 185 centimeter lång, normalbyggd och vältränad. Han har kort mellan- till mörkblont hår. Vid händelsen bar han en mörk keps, en mörkgrön eller grå tröja samt byxor i samma mörka färg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.