Så jobbar polisen vid ett försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får in runt 15.000 anmälningar om försvunna personer varje år. I cirka 350 fall inleder man en större sökinsats. – Varje gång går vi igång i full skala för att rädda liv och hitta personen, säger Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

Normalt sett är det första polisen gör när en person anmäls saknad att skaffa sig ett bra underlag. Exakt var och när såg man personen senast, har den saknade en sjukdom, vilka kläder bär personen sett till väderleken, är det en punktlig person, kan personen ha försvunnit ofrivilligt eller av misstag?

Per Engström förklarar att man utifrån det försöker skapa sig en bild av hur angeläget fallet är. Räddningstjänstdelen drar igång så snabbt som möjligt om det är fara för livet.

Mordet på Lisa Holm

– Man bedömer sektorer var personen kan finnas, och ser till att det finns tillräckligt med folk som söker. Man vill helst ha flera olika personer som söker igenom området så att man inte har missat något.

Missing people kopplas in

Organisationen Missing people kopplas in när man tycker att det är lämpligt. Att säkra bevis på sökområdet före organisationen tar plats tas med i beräkningen.

– Men gäller det till exempel fall med saknade åldringar eller barn, och man är klar över att det inte finns en misstanke om brott, då tar man hjälp av dem ganska snart.

– De har oftast en relevant utbildning, säger han och menar att de kan leta lika bra som polisen.

Om det är små barn som saknas kollar man av farliga platser i närområdet. Vattensamlingar, bäckar och åar är riskplatser.

Släpper bild på saknad person

Om och när man ska publicera bild på en saknad person vägs mot syftet.

– Man får väga in om det är en avgörande punkt för att rädda personen. Finns det en fara för livet så bör man avgöra det så fort som möjligt. Det görs i samråd med anhöriga, säger Per Engström.

I fall som rör personer som man misstänker har försvunnit ofrivilligt, är det svåraste att ta reda på hur själva försvinnandet har gått till. Om personen kan ha förts bort med fordon kan man vara tvungen att söka i hela Sverige.

Sedan i söndagskväll söker polisen efter saknade 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle i Lidköping. Nu tar man hjälp av organisationen Missing people som ställer upp med hundratals frivilliga.

– Man fortsätter sökandet, och går igenom de uppgifter som kommer in, och kommer förhoppningsvis att kunna utesluta några områden, säger Per Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet