• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Så kartlade skolmördaren Kronan

Uppdaterad
Publicerad

Skolmördaren kartlade Kronan innan attacken. Det visar polisens undersökning av Anton Lundin-Petterssons dator. Bilden av hur väl attacken var planerad blir allt mer tydlig.

Strax efter skolmassakern på skolan Kronan i Trollhättan gick polisen in i mördaren Anton Lundin-Petterssons bostad.

Bland annat beslagtogs hans dator. Sedan i måndags undersöker polisens IT-avdelning både datorn och Anton Lundin-Petterssons mobiltrafik.

Syftet är bland annat att se vilka han varit i kontakt med tiden före dådet.

Nu släpper förundersökningsledaren Thord Haraldsson vissa av uppgifterna som kommit fram.

– Vi har undersökt datatrafiken och där behandlas skolan Kronan och lite andra saker, höstlovet bland annat. Det är mycket intressant för utredningen.

”En planerad handling”

Anton Lundin-Pettersson har alltså läst på om Kronan. Det stärker ytterligare teorin att attacken var välplanerad.

– Ja, det tyder på att det här var en planerad handling, han tog också ledigt från jobbet samma dag och brevet vi hittat i hans bostad tyder på samma sak.

Thord Haraldsson släpper också ytterligare lite detaljer från avskedsbrevet.

– Det står att han inte är nöjd med invandringspolitiken som bedrivs och att sjuka och äldre får stå tillbaka för invandrare.

Han motiverar inte varför han väljer att attackera oskyldiga barn?

– Nej, det står inget om det.

Haraldsson berättar också att man analyserat bilderna från övervakningskamerorna. Där syns tydligt hur han springer efter och jagar mörkhyade elever.

I normala fall blir allt förundersökningsmaterial offentligt i samband med att en person åtalas. Eftersom gärningsmannen är död blir materialet offentligt den dagen polisen bedömer att förundersökningen är färdig.

– Då blir allt eller det mesta offentligt, säger Thord Haraldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet