Foto: TT

Så klarar djuren av vintern på Borås djurpark

Publicerad

Vi brukar skoja om att män blir ynkliga när de blir förkylda. Lika jobbigt är det för orangutangerna – oavsett kön!

Medan de flesta av oss stressar med allt som skall hinnas med inför jul har lugnet lagt sig på Borås djurpark. Många av djuren där har sin naturliga hemvist på betydligt varmare breddgrader så frågan är hur lejon, apor, elefanter och giraffer hanterar vår mörka och slaskiga vinter.

– De flesta av våra större däggdjur klarar vintern ganska bra. Så länge de är ute på hösten så att de har tid att acklimatisera sig så får de tjockare päls, säger zoologen Daniel Roth.

Elefanterna fryser om öronen

Men det finns djur som är lite sämre anpassade för vinterns prövningar. Till exempel får girafferna det svårt att hålla sig på benen när det blir halt ute. Elefanterna fryser om sina stora öron när det blir riktigt kallt.

Aporna håller sig gärna inomhus på vintern. Speciellt orangutangerna ogillar ruggigt väder.

Och de smittas lätt av människornas förkylnigsbaciller, är djurvårdare snuviga får de hålla sig undan.

Hur hanterar en orangutang en riktig ”man cold”?

– Väldigt dåligt, de blir väldigt ynkliga inte bara hannarna utan allihop.

Zebrorna trivs

Dessutom verkar aporna sakna djurparkens besökare på vintern enligt Sara Hedlund som är djurvårdare på parken. Det ställer krav på personalens förmåga att vara underhållande.

– Vi som jobbar här försöker vara så roliga vi kan förstås men det är inte alltid vi lyckas, säger Sara Hedlund. Hon berättar också att orangutangerna gillar att titta på tecknad film på tv medan schimpanserna föredrar fredagsdiscot.

Det finns en något oväntad vinterälskare på djurparken.

– Våra zebror trivs ute rätt så bra på vintern. De utvecklar väldigt bra vinterpäls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer