Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikverkets tips: Så klarar du mc-kortet Foto: svt

Trafikverkets nya råd: Så klarar du mc-kortet

Publicerad

Många i Västsverige vill ta motorcykelkörkort nu och trycket på trafikskolorna är väldigt högt. Samtidigt gör pandemin att det kan vara svårt att få tider för uppkörning – i synnerhet om man misslyckas första gången. 

Men om du följer Trafikverkets nya råd ökar chansen att klara kortet. 

Tidigare spretade det lite mellan vad som lärdes ut på mc-utbildningen, vad som krävdes på själva uppkörningen och hur det sedan såg ut i verkligheten. 

Nu har körkortsmyndigheterna och utbildarna stärkt sin samsyn. En gemensam information om utbildning och prov är tänkt att ge säkrare mc-förare. Informationen har samlats under rubriken “Bli en tänkande och säker mc-förare” på Trafikverkets hemsida.

”Yttersta syftet – öka säkerheten”

Sajten leder hela tiden vidare till nya kapitel och nya utmaningar, och ska ses som ett komplement till mc-utbildningen.

– Det yttersta syftet är att öka trafiksäkerheten, framför allt för mc-förare. Den riktar sig till blivande mc-förare men kan också användas av dem som är mc-förare redan idag, säger Rikard Granlund, biträdande chef för Trafikverkets avdelning för förarprov.

Högt tryck på uppkörningar

Eftersom trycket på mc-utbildningar är högt, samtidigt som pandemin gör att det blir färre uppkörningstider, är det viktigt att den som vill ta mc-kort är väl förberedd – och det ska den här informationen hjälpa till med.

– Till det första provet är det egentligen inte så lång väntetid, utan den uppkommer den dag man inte blir godkänd vid prov och ska boka ett nytt, säger Rikard Granlund.

I klippet kan du höra Rikard Granlund prata om Trafikverkets nya information till mc-förare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer