Så kommer det nya Göteborg se ut

Uppdaterad
Publicerad

Västlänken, Hisingsbron, Citygate och Backaplan. Överallt grävs det, pålas och byggs i Göteborg just nu. Men hur kommer det egentligen att se ut när det är klart? Tillsammans med Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö tar vi här en titt på visionerna och bygglägena på fem platser i centrala Göteborg.

Björn Siesjö har mycket att göra, som vanligt. Intervjun blir över telefon under hans lunch. Han beställer något med räkor.  

Jobbet som stadsarkitekt har däremot inte varit någon räkmacka så här långt. Det är inte alla byggherrar som levererat det Björn hade tänkt sig. Han gör till exempel ingen hemlighet av hur illa han tycker att det blev med den så kallade Glasiären i Kvillebäcken. 

Men på totalen är han nöjd med utvecklingen. 

– Läget just nu är att det börjat skapas på ytan. Mycket av det som vi satte igång 2012 är inte längre pålkranar, utan byggkranar. Det är roligt!

Järntorget – klart cirka 2022 

Ett område där det varit ganska lugnt ett tag nu är det runt Järntorget. Men det kommer snart att ändras. Mest slående blir bygget av ett nytt höghus.  

Medicinareberget – klart cirka 2023 

Ett annat område som kommer att se rätt annorlunda ut om några år är Medicinareberget. I det ursprungliga förslaget ville man riva mer av det gamla sjukhusområdet än det som nu kommer blir verklighet.

Gårda – Citygate klart cirka 2022 

Citygate är det 36-våningshus som dykt upp i Gårda under 2019, och är den mest iögonfallande förändringen av Gårdas silhuett. 

Hisingsbron – klart 2020/2021 

Något som Göteborgs stad med Siesjö i spetsen satsat hårt på i och med de större byggprojekten är arkitekttävlingar. Så var det även med den nya Hisingsbron som diskuterats livligt de senaste åren. Flera tävlingar har vunnits av danska arkitekter, och så är fallet även här.  

Backaplan – klart cirka 2023-2034 

Ett enormt byggprojekt som kommer att ta tid är det att omvandla Backaplan på Hisingen. Här är ett antal planarbeten i gång samtidigt. 

-  Vi håller på att slutföra planarbetet för Backavägen och nya Coop, den delen är nog klar om fyra, fem år. Det är det första vi kommer att se av nya Backaplan. Sedan kommer det att rulla på med fler detaljplaner bland annat för ny spårväg och ny en tågstation på Bohusbanan, säger Björn Siesjö.

Se hur Göteborg kommer att förändras i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.