En av årets mest trafikintensiva helger är här. Trafikverket har några råd för hur du tar dig fram säkert till – och från – festen. Foto: SVT

Så kör du säkert i midsommartrafiken

Publicerad

En av årets mest trafikintensiva helger är här. Trafikverket har några råd för hur du tar dig fram säkert till – och från – festen.

För de flesta innebär midsommar längre resor än normalt. Att köra bil när man är trött kan likställas med att köra påverkad.

Med andra ord: kör utvilad. Planera också din resa i god tid. Mindre trafik betyder mindre risk för olyckor, så se därför till att köra på tider när trafiken är gles om det går. Låt också bli mobilen, när du väl sitter bakom ratten.

Håll avståndet

Det finns ingen lag som säger exakt hur långt avstånd du ska hålla till bilen framför, men den så kallade tresekundersregeln är en bra tumregel vid torrt väglag. När det är blött och bromssträckorna längre ska du hålla längre avstånd.

För att hålla koll på vad som händer ute på vägarna är det bra att lyssna på trafikradion.

Köra dagen efter?

Nej, det är inte att rekommendera. Försäkra dig om att du är nykter och utvilad. Att försöka sig på att räkna ut när det är okej att köra bil efter ett alkoholintag är vanskligt. Enligt Systembolaget så är beräkningar osäkra, eftersom två personer får olika hög promille, fast de dricker lika mycket. Och även om du är nykter kan körförmågan dagen efter vara kraftigt nedsatt.

Stressa inte

Starta i god tid. Det kan låta självklart, men många av oss är tidsoptimister. Dessutom är det skönt att slippa stress, något som kan förstöra stämningen på väg till midsommarfesten.

Är resan lång? Ta gärna regelbundna pauser. Frisk luft, en bensträckare och en kopp kaffe skärper sinnena.

Packa rätt

Sist men inte minst – har du med dig allt? Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet och sidorna i bagageutrymmet. Absolut inget på hatthyllan. Tänk på att bilens köregenskaper försämras om du packar fel. Ha gärna med en reflexväst i bilen, om du behöver röra dig utanför bilen vid ett stopp på vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.