Bedragarna ringer de äldre och säger ”Hör du vem det är?” Många av offren gissar då på ett barnbarn eller en annan nära släkting. Foto: TT

Så luras äldre av barnbarnsbedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Bedragarna ringer hem till äldre och utger sig för att vara deras barnbarn. Sedan lyckas de övertyga sina offer om att de ska ge sina ”barnbarn” 30.000 kronor.
– De vill så klart hjälpa sina släktingar, säger Anders Larsson, kriminalinspektör vid polisens Circagrupp.

Polisens Circagrupp är stationerad i Vårgårda och är specialiserad på framför allt brott mot äldre. Nu har man – efter en tids spaning – lyckats nysta upp en större bedrägerihärva där förövarna låtsas vara sina offers barnbarn.

– Många undrar kanske hur de äldre går på det. Men det är en generation som tycker det är viktigt att hjälpa sina släktingar – och kan de då göra det så gör de det, säger Anders Larsson, kriminalinspektör vid polisens Circagrupp.

Enligt polisen har man genom förhör lyckats konstatera att bedragarna ringer de äldre och säger ”Hör du vem det är?” Många av offren gissar då på ett barnbarn eller en annan nära släkting. Sedan är berättelsen ofta densamma. Bedragaren berättar att han behöver pengar till en bil, och summan 30.000 kronor är den som oftast används.

– Sedan skickar ”barnbarnet” ett bud som åker hem till offret och hämtar pengarna, i vissa fall har man också tagit med sig guldsmycken som man hävdas ska användas som pant på bilfirman, säger Anders Larsson.

Två personer häktade

De flesta målsäganden är födda på 20- och 30-talet. I nuläget sitter två män häktade, misstänkta för åtta brottstillfällen. Männen greps i Göteborg och Norrtälje i slutet av april. Bedragarna har slagit till mot personer i framför allt Mellan- och Sydsverige.

– Det handlar främst om göteborgsområdet, Södermanland, Stockholm, och längst norrut i Gävle. Totalt har vi ett 65-tal brottstillfällen som vi fortfarande utreder. Och det är sannolikt att de gripna framöver kommer misstänkas för fler brott, säger Anders Larsson.

”Lär ta lång tid”

Förövarna ringer från dolt nummer och polisens råd är att alltid dubbelkolla uppgifterna. Kontrollera med en släkting och anmäl alltid om du tror att du råkat ut för bedragarna. Polisen tror att det finns ett stort mörkertal på drabbade personer och vädjar till offer att höra av sig till dem på telefonnummer: 114 14.

– Det är långt ifrån omöjligt att fler är inblandade, både offer och gärningsmän. Och det är en pågående och omfattande utredning. Det lär ta lång tid innan vi får klarhet i det hela, konstaterar Anders Larsson. 

Circa-gruppen bildades 2009.

Gruppen har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och även utreda seriebrott mot äldre personer.

Gruppen har ett tiotal medarbetare som sitter i Vårgårda och Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer