Foto: SVT

Så många överklaganden fick Västlänksdomen

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen är sista dagen som det är möjligt att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut att säga ja till Västlänken. Domen har fått 30 överklaganden och även Trafikverket överklagar domen.

Den 31 januari beslutade Mark- och miljödomstolen att godkänna bygget av Västlänken och det projekt som kallas Olskroken planskildhet, som syftar till en ombyggnad till planskilda järnvägsspår i anslutning till Olskroken.

Överklagades av 19 privatpersoner

Onsdagen den 21 februari är sista dagen att överklaga beslutet till Mark- och miljööverdomstolen. 30 överklaganden har kommit in från bland annat Göteborgs kultur- och miljöarv, 19 privatpersoner, samt tio olika företag och föreningar.

Trafikverket överklagar också domen

Men domen överklagas även av Trafikverket, som inte är nöjda med innehållet i domen. Bland annat yrkar Trafikverket på en komplettering i domen, som kan ge möjlighet att söka dispens hos tillsynsmyndigheten för miljöstörande verksamhet.

– Generellt är vi nöjda med innehållet i domen. Men vi ser att om vi inte har möjligheten att kunna söka dispens för miljöstörande verksamhet så kan det skapa problem. Det gäller särskilt inom ramen för Olskroken planskildhet, där vissa spårarbeten måste utföras nattetid för att inte hindra tågtrafiken, uppger Ulf Edling, verksjurist på Trafikverket, via ett pressmeddelande.

Vill kunna ta domen i anspråk tidigare

Dessutom yrkar Trafikverket på att arbetet med Västlänken och Olskroken planskildhet ska kunna inledas innan domen vunnit laga kraft.

– Vi anser inte att det finns skäl att avslå verkställighet eftersom domen i sig ändå är villkorad till att detaljplanerna vunnit laga kraft. Enligt vår synpunkt stämmer detta beslut inte överens med vad som är brukligt i andra fall som gäller stora infrastrukturprojekt, säger Ulf Edling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.