– Det här är en ovanligt stor höjning, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning Västtrafik Foto: SVT

Så mycket dyrare blir periodkorten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 augusti blir periodkort inom Göteborg dyrare. Anledningen är att Göteborgs stad slutar med sina subventioner efter ett politiskt beslut.
– Det här är en ovanligt stor höjning, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning Västtrafik.

Göteborgs stad har sedan 2007 stått för en del av kostnaden för periodkort inom Göteborg. Nu slutar de med det efter ett politiskt beslut om att sluta subventionera periodkorten i Göteborg.

I och med med höjningen den 19 augusti blir det samma pris på periodkorten i Göteborg som i resten av Västra Götaland. Exempelvis blir ett 30-dagars periodkort för vuxna i Göteborg 135 kronor dyrare och hamnar på 775 kronor.  Ett 90-dagars kort för vuxna ökar med 365 kronor till 2095.

Stor höjning som drabbar många

– Vad det kommer att få för konsekvenser är oklart, kanske kommer det på kort sikt bli fler som kommer att gå och cykla, men det är svårt att veta, säger Maria Björner Brauer.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är många som drabbas och många som inte tycker att det här är ett bra beslut, att det är en för stor höjning. Vi har respekt för att det uppfattas som tufft och tråkigt, en klen tröst, men nu kostar det lika mycket i hela regionen.

Kommer det att bli fler kontrollanter nu?

– Vi håller på med en upphandling nu, som väntas bli klar till hösten och den kommer att innebära att det blir fler kontroller totalt sett, säger Maria Björner Brauer.

– Om det kommer fler civilia kontrollanter är oklart. Det är ett underordnat ställningstagande, men det är viktigt att alla är med och betalar.

SVT rapporterade · Vad tycker du om att busskorten blir dyrare?

Laddar in inlägg...

Nya priser för periodkorten

Visa

30 dagar

Vuxen: 775 kr (ökning med 135 kr)

Ungdom: 580 kr  (ökning med 100 kr)

90 dagar

Vuxen: 2095 kr

Ungdom: 1570 kr (ökning med 270 kr)

365 dagar

Vuxen: 7750 (ökning 1

Ungdom: -

Utökning skolkort Göteborg

Vuxen: -

Ungdom: 555 kr/termin

Källa: Västtrafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer