Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur villaägaren Mari-Ann i Olofstorp resonerade när hon bestämde sig för att investera i solceller. Foto: SVT

Så mycket el producerar solcellerna på Mari-Anns tak: ”Roligt att följa”

Uppdaterad
Publicerad

Under år 2021 hamnade Göteborgs kommun topp i landet gällande flest installerade solcellsanläggningar. Villaägaren Mari-Ann Kjellberg, som bor i Olofstorp, är en av många som i fjol satte solpaneler på sitt tak.

– Man märker bland grannarna att det har blivit populärt, säger hon.

Ute i Olofstorp syns solpaneler på hustaken här och var. Under förra året bestämde sig paret Kjellberg för att slå till.

– Vi tycker att det fungerar rätt så bra, men vi behöver eventuellt en större anläggning med det fick inte plats på taket, berättar Mari-Ann Kjellberg.

Hälften av elförbrukningen

Beslutet kom efter en del överväganden och informationsmöten i området om just solceller .

– Vi diskuterade fram och tillbaka, det är ju mer och mer att man ska ha fossilfria energikällor, så det passade bra. Det är både för miljön, och som en bra investering för framtiden, det tar ju åtta, nio år innan man tjänat in pengarna.

Hur har det gått hittills?

– Vintermånaderna blir det ju inte särskilt mycket, i och med att vi bor där vi bor, men från mars producerar vi det mesta vi behöver, vår anläggning ger ungefär hälften av det vi förbrukar.

Titta på klippet för att kika närmare på villaägaren Mari-Ann Kjellbergs solcellsanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.