Här ändrar Västtrafik sina turer i Göteborg. Flera trafikplatser stängs. Foto: SVT

Så påverkar Västlänkenbygget trafiken i Göteborg

Publicerad

I samband med bygget av Västlänken väntas trafiken bli märkbart påverkad. Nästa måndag stängs Götatunneln av i en riktning, och det är bara en av många förändringar som göteborgarna lär få vänja sig vid.

På måndagen öppnades det nya, tillfälliga resecentret vid Åkareplatsen, vars syfte är att underlätta trafiken i centrala Göteborg under bygget av Västlänken.

Indragna hållplatser

Men resecentret är bara en liten del av de många tillfälliga förändringar som kommer att påverka göteborgarna de närmaste månaderna. På måndagen stoppades även all spårvagnstrafik förbi Stenpiren. Stoppet kommer att gälla fram till den 1 oktober och hänger också samman med bygget av Västlänken.

Västlänken

Götatunneln stängs av

Nästa måndag kommer också de bilburna göteborgarna att märka av den första riktigt stora trafikförändringen till följd av Västlänkenbygget. Då stängs nämligen ett av rören i Götatunneln av, från Järntorget och österut mot Centralen. Det innebär att tunneln blir enkelriktad och alltså endast kommer att kunna trafikeras i västlig riktning. Avstängningen kommer att vara i 25 veckor.

– Det handlar om olika arbeten som måste göras i samband med Västlänken. Det är till exempel taket som ska stärkas, i och med att Västlänken ska passera Götatunneln på två ställen, säger Helena Lans, koordinator på Trafikkontoret.

En vanlig dag passerar cirka 30.000 fordon genom Götatunneln i östlig riktning.

– I första hand rekommenderar vi att man istället kör via Hisingen eller Söderleden, säger Helena Lans.

”Vi kan inte trolla”

Dessutom kommer spårvagnstrafiken att vara avstängd förbi Svingeln mellan den 25 juni och 30 juli i samband med bygget av en ny knutpunkt. Trafikkontoret, tillsammans med Trafikverket och Västtrafik vill att fler ska resa kollektivt, vilket man också hoppas ska underlätta trafiksituationen under bygget av Västlänken. Trots det väljer man alltså att stänga några av Göteborgs mest centrala knutpunkter i kollektivtrafiken.

– Det är ett jättepussel som vi håller på att lägga för att det här sak fungera. Ombyggnationerna ska underlätta för kollektivtrafiken. Men vi kan inte trolla, utan vi måste bygga det också, och därför behöver vi stänga av, säger Helena Lans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet