”Om man ser en hund instängd i en parkerad bil så måste man agera”, säger Bert-Jan Reezigt Foto: SVT

Så räddar du en hund från en varm bil

Uppdaterad
Publicerad

Under varma sommardagar kam det bli extremt varmt i en bil. Och även om det är ett faktum lämnas hundar kvar i bilar.- Om man ser en hund instängd i en parkerad bil så måste man agera, säger Bert-Jan Reezigt, veterinär vid Blå stjärnan i Göteborg.

Siffran på hundar som vårdas för värmeslag har sedan början av 2000-talet ökat, visar statistik från försäkringsbolaget Agria.

Bert-Jan Reezigt, veterinär vid Blå stjärnan i Göteborg, är en av de som får ta emot skadade eller i vissa fall avlidna hundar och andra djur som har drabbats av värmeslag.

– Om man ser en hund instängd i en parkerad bil så måste man agera. Ringa polisen är det bästa man kan göra, för de har möjlighet att ingripa. Ibland handlar det om att man måste ta sig in i bilen med våld för att befria hunden från det hemska tillståndet, säger han.

”Använd vatten”

Enligt Bert-Jan Reezigt blir hundens tillstånd ångestfyllt när de inte får luft. Men det kan också ta skada på flera av hundens organ om det vill sig illa.

Vid akuta lägen finns det vissa saker att göra för att rädda hunden.

– Självklart ska du kyla ner din hund och det kan man göra genom att använda vatten. Det viktiga är att det ska vara ljummet vatten, inte allt för kallt för då stänger sig kärlen i huden och då kan man inte få det värmealstrande som man gärna vill ha. Man kombinerar kanske det med att föna hunden, för att också bli av med all värme.

Han berättar också att om det rör sig om en hund med tjock päls, så kan det hjälpa att raka av hunden allt hår, för att få en bättre effekt av nedkylningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.